Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sudán chce smrť učiteľky
Zdielať na
Zahraničie

Sudán chce smrť učiteľky

Tisíce Sudáncov dnes protestovali pred prezidentským palácom v Chartúme a požadovali popravu britskej učitelky odsúdenej vo štvrtok za urážku islamu. <b>VIDEO: protesty Sudáncov v uliciach</b>

Tisíce Sudáncov včera protestovali pred prezidentským palácom v Chartúme a požadovali popravu britskej učitelky odsúdenej vo štvrtok za urážku islamu. Tej sa podľa súdu dopustila tým, že umožnila svojím šesťročným žiakom pomenovať plyšového medvedíka prorokovým menom - Mohamed.

Protestujúci, z ktorých mnohí boli ozbrojení palicami a nožmi, smerovali na demonštráciu priamo z mešít po tradičných piatkových modlitbách. Výzvy proti učitelke Gillian Gibbonsovej, odsúdenej na 15 dní väzenia a následnej deportácii, zaznievali i z ampliónov okolostojacich dodávkach.

Zhromaždení ľudia pálili obrazy Gibbonsovej a žiadali jej popravu zastrelením. Skandovali tiež "Hanba Británii". Demonštrácie trvala zhruba hodinu. Dozerala na ňu poriadková polícia, ktorá však nezasiahla.

REUTERS

 

REUTERS

Zhromaždenie nepriateľské voči Gibbonsovej sa konalo aj pri škole, kde pôsobila. Škola bola z bezpečnostných dôvodov už skôr uzavretá.

Gibbonsová pôsobila v Unity High School v centre Chartúme. V rámci školského projektu nechala deti, aby zvolili pre hračku meno, ktoré majú najradšej. Pri triednej voľbe meno Mohamed dostalo od žiakov 20 hlasov, ostatné navrhované mená iba tri hlasy.

Mohamed je v Sudáne bežne používané meno, pomenovať ním však zviera je v krajine považované za urážlivé. Islam tiež zakazuje modloslužebníctvo, teda okrem iného akékoľvek zobrazovanie svojho hlavného proroka.

Úradom podala oznámenie na Gibbonsovú jedna zo zamestnankýň školy. Kolegovia, vrátane jednej moslimskej učitelky, však vyjadrili presvedčenie, že odsúdená nemala v žiadnom prípade v úmysle uraziť islam.

Zdielať na

Najčítanejšie správy