Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Získali videozáznam živých rukojemníkov FARC
Zdielať na
Zahraničie

Získali videozáznam živých rukojemníkov FARC

Kolumbíjska vláda dnes dala v televízii odvysielať videozáznam, na ktorom sú zachytení rukojemníci. Pozrite si VIDEOzáznam zadržiavaných Kolumbíjčanov.

Kolumbíjska vláda dnes dala v televízii odvysielať videozáznamy, na ktorých sú zachytení rukojemníci, ktorých dlhodobo zadržiavajú povstalci z protivládnych Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC).

Na záznamoch vyrobených tohto roku sú zachytení okrem 12 väznených príslušníkov bezpečnostných síl i traja unesení Američania a predovšetkým niekdajšia kandidátka na prezidentský úrad Ingrid Betancourtová (na snímke). Ide o prvé dôkazy, ktoré po dlhej dobe potvrdzujú, že tieto zadržované osoby by mohli byť stále na žive, píše agentúra.
    

Záznamy sa podarilo získať pri štvrtkovom policajnom zásahu v Bogote, kde boli zadržaní traja údajní členovia FARC.
    

Zatiaľ posledným dokladom, že povstalci rukojemníkov nezavraždili, bol videozáznam, ktorý FARC urobili v roku 2003. Betancourtová bola unesená vo februári 2002 a od roku 2003 panovali pochybnosti, či vôbec žije. Tato popredná kolumbíjska politička patrí spoločne s troma Američanmi k najvýznamnejším osobám, ktoré protivládni povstalci držia v zajatí.


    

FARC považujú týchto štyroch rukojemníkov za triumf, ktorý má kolumbíjsku vládu prinútiť, aby výmenou prepustila povstaleckých predákov zadržiavaných v štátnych väzniciach.
    

O prepustení Betancourtovej, ktorá má francúzske korene, sa zasadzuje i nový francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Paríž dnes označil záznam o Betancourtové za veľkú správu a francúzsky minister zahraničia Bernard Kouchner zdôraznil, že Francúzsko sa bude o prepustenie rukojemníkov usilovať ešte intenzívnejšie ako doteraz. 
    

Až do minulého týždňa bol do jednania o prepustenie rukojemníkov FARC zapojený i venezuelský prezident Hugo Chávez, ktorý od povstalcov požadoval konkrétny dôkaz, že zadržiavané osoby sú stále na žive. Minulý týždeň ale kolumbíjsky prezident Álvaro Uribe Cháveza tejto role zbavil, údajne kvôli nerešpektovaniu vzájomnej dohody.
    

FARC je najstarším a najmohutnejším povstaleckým hnutím v Kolumbii. Ide o ultraľavicovú partizánsku skupinu bojujúcu od roku 1966 proti vládnym úradom a za ideu radikálneho komunizmu. Podľa médií už pripravili o život cez 120.000 ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy