Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ropná plošina bude horieť ešte 20 dní
Zdielať na
Zahraničie

Ropná plošina bude horieť ešte 20 dní

Pri pobreží Mexika už týždeň horí ropná plošina. Podľa expertov bude horieť ešte minimálne 20 až 30 dní. <b>VIDEO: oheň na ropnej plošine</b>

Ropní experti si v stredu prezreli horiacu ropnú vežu na pobreží Mexika. Chceli skontrolovať postup prác na jej uhasení ako aj rozsah škôd a následkov na životnom prostredí.

Riaditeľ ropnej štátnej spoločnosti Pemex, ktorá vlastní túto ropnú plošinu, Jesus Reyes Heroles, si spolu s úradníkmi zo životného prostredia prezreli postihnutú oblasť z helikoptéry. Pod nimi zatiaľ štyri lode prečerpávali vodu z mora a snažili sa tak uhasiť požiar na veži.

Požiar sa vznietil pred týždňom z trhliny v palivovej nádrže, ktorá sa poškodila pri nehode v októbri. Riaditeľ spoločnosti Pemex uviedol, že odhadovaný čas, kedy bude plošina uhasená je 20 až 30 dní. "Ale záleží to od počasia a prírodných podmienok," povedal novinárom.

Okrem toho si pozreli aj blízke pobrežia a pláže v štátoch Campeche a Tabasco v južnej časti Mexika, kde je piesok takmer čierny a voda pôsobí už na prvý pohľad mastne a olejovo.

Dvadsať jeden robotníkov zahynulo pri októbrovej nehode, ktorá spôsobila unikanie ropy a plynu. Odvtedy sa snažia požiar uhasiť no len s malými úspechmi. Predstavitelia Pemexu hovoria o jednej z najhorších nehôd v histórii spoločnosti.

Pozrite si zábezy z miesta nešťastia:

Zdielať na

Najčítanejšie správy