Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na scéne nový štýl - bejbypank
Zdielať na
Zahraničie

Na scéne nový štýl - bejbypank

Zdroj: timsamoff/ilustračné

Malé deti v Čechách už môžu počúvať "dospeláckejšiu" muziku.

Na českej hudobnej scéne sa objavil nový štýl. Jeho autori ho s nadsádzkou nazvali bejbypank, a to nie kvôli hudobnému prevedeniu, pretože pesničky nie sú povrchné, obohrané alebo hrubé.

Búrajú však zažitú predstavu hudobnej škatuľky, ktorá sa nazýva detská pesnička, teda poučná, vzdelávacia, vysvetľujúca a infantilná. Prvou lastovičkou je CD Kašpárek v rohlíku, ktoré vyjde začiatkom decembra. ČTK to dnes povedal produkčný Karel Bohaboj.

Projekt podľa neho vznikol ako reakcia na nedostatok kvalitných, pôvodných pesničiek pre deti. Nové skladby sú vraj streštené, bláznivé, energické a plné srandy. Poslucháči vo veku od "nuly do 80 rokov" sa z nich dozvedia, kde sa vzali bieli kominári, čo urobí bábätko, keď vypochoduje z pôrodnice, aké veľké "fáro" majú smetiari, či si Barbie nakoniec vezme Kena, prečo majú anjeli chrípku.

Veľká časť pesničiek bola použitá v rovnomennom kabarete bábkovej hry Juhočeského divadla v Českých Budejoviciach pod režijným vedením Davida Dvořáka. Hudobne na projekt dohliada Ondřej Pečenka z projektu Folk3Mail, na hudbe sa okrem neho podieľa Jiří Müller a Jiří Šponar a formácia UBO. Texty napísala trojica Pečenka, Müller, Dvořák.

Na CD zaznejú hlasy osobností domácej scény i rodinných príslušníkov zúčastnených. Sú medzi nimi okrem iného Blanka Šrůmová, Márdi, Jarda Svoboda, David Koller, Filip Nebřenský a Marek Doubrava či Karolína Dytrtová.

Autori plánujú tiež koncertnú verziu projektu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy