Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Cigarety už budú samohasiace
Zdielať na
Zahraničie

Cigarety už budú samohasiace

Zdroj: alejandra soledad/ilustračné

Malá revolúcia vo fajčení je založená na jednoduchom princípe. Pokiaľ fajčiar prestane dym vťahovať do pľúc, cigareta po chvíli vyhasne.

Všetky cigarety, ktoré budú zrejme už v blízkej budúcnosti predávané v Európskej únii, budú musieť byť samohasiace.

S návrhom Európskej komisie dnes podľa informácií ČTK súhlasili národní experti a členské štáty EÚ by ho mohli schváliť už na budúci rok. Malá revolúcia vo fajčení je založená na veľmi jednoduchom princípe. Pokiaľ fajčiar prestane dym vťahovať do pľúc, cigareta po chvíli vyhasne.

Nové "moderné" cigarety by sa pritom mali na trhu objaviť v roku 2009 alebo 2010. V tom čase by už mal platiť zákaz tradičných cigariet, ktoré sú v predaji teraz. Technologicky pritom nová generácia cigariet nie je nijak zvlášť náročná.

Samouhasenie cigarety spôsobujú malé medzery v cigarete, ktoré v prípade, že fajčiar "nevťahuje" dym, zastaví prívod kyslíka k ohorku, ktorý tak vyhasne.

Podobné cigarety nie sú vo svete úplnou novinkou a prvá samohasiaca cigareta bola vyrobená pred zhruba 20 rokmi. Vôbec prvým miestom, ktoré zakázalo predaj tradičných cigariet, bol americký štát New York, kde sú samohasiace cigarety bežne v predaji. Takéto cigatery tiež predávajú v ďalších ôsmich štátoch USA a v Kanade.

EÚ si od tohto vylepšenia sľubuje menej škôd, ktoré spôsobuje oheň, za ktorého vznikom stojí najčastejšie odložená cigareta. Požiare, ktorých príčinou sú práve cigarety zabijú ročne zhruba 2000 Európanov.

V budúcnosti by sa tak nemuseli opakovať prípady, kedy fajčiar zaspal s cigaretou v posteli, vznietil a nakoniec aj prišiel o život.

Zdielať na

Najčítanejšie správy