Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Thajčan uplácal voličov viagrou
Zdielať na
Zahraničie

Thajčan uplácal voličov viagrou

Zdroj: Lynne Lancaster

Thajskí politici majú svojské metódy, ako získať hlasy voličov.

Viagru namiesto peňazí si údajne vybral pre uplatenie voličov jeden z kandidátov decembrového hlasovania, z ktorého má vzísť nový thajský parlament. Uviedol to dnes člen súperiaceho tábora.

Agentúra AP píše, že uplatnenie je v thajskej politike rozšírenou praktikou, a tak v tohtoročných voľbách platia prísne pravidlá i ohladne rozdávanie darčekov. Zakázaná je napríklad distribúcia tričiek či nápojov zdarma.

Sajan Nopča, organizátor kampane Strany ľudovej sily v provincii Patchumtchání severne od metropoly Bangkoku, prehlásil, že liek užívaný k liečbe pohlavnej dysfunkcie u mužov bol rozdávaný predovšetkým starším voličom. Viagra by mala byť užívaná len na lekársky predpis, ale v Thajsku je bežne dostupná.

„Tento politik rozdával viagru, aby si získal popularitu a hlasy... Domnievam sa, že to svedčí o veľmi špatných spôsoboch a uplácaní voličov,“ podotkol Nopča, bez toho aby prezradil meno nařčeného politika.

Podľa nových prísnych zákonov hrozí v Thajsku za to rovnaký trest ako tomu, kto volebné hlasy kupuje, tak príjemcom úplatkom. Kandidáti môžu byť z kampane vyradení a ich strana môže byť rozpustená, voliči, ktorí dary či peniaze príjmu, môžu stráviť až desať rokov vo väzení.

V thajských parlamentných voľbách plánovaných na 23. decembra sa 4200 politikov z 41 strán uchádza o 480 kresiel v dolnej komore zákonodárneho zboru. Ide o prvé hlasovanie, ktoré sa uskutoční po nekrvavom vojenskom prevrate, ktorým bol vlani zvrhnutý zvolený premiér Tchaksin Šinavatra.

Zdielať na

Najčítanejšie správy