Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
USA budú pri vstupe snímať odtlačky všetkých desiatich prstov
Zdielať na
Zahraničie

USA budú pri vstupe snímať odtlačky všetkých desiatich prstov

Zdroj: Tim Proctor/ilustračné

Cudzinci si pri vstupe na území Spojených štátov budú musieť nechávať vziať odtlačky všetkých desiatich prstov.

Cudzinci si pri vstupe na území Spojených štátov budú musieť nechávať vziať odtlačky všetkých desiatich prstov. Doteraz odovzdávali iba odtlačky oboch ukazovákov. Nové opatrenia, ktoré má podľa amerických úradov zvýšiť bezpečnosť USA, sa od dnes zavádzajú na washingtonskom Dullesovom letisku.

Do marca by tieto pravidla mali byť rozšírené na ďalších deväť medzinárodných letísk, vrátane letiska JFK v New Yorku, kde pristávajú lietadlá Českých aerolinií z Prahy. Na ostatných letiskách, v prístavoch a na pozemných prechodoch budú uplatnené postupne do konca budúceho roka, oznámilo ministerstvo vnútornej bezpečnosti.

Snímanie odtlačkov cudzincom zaviedli Spojené štáty pred štyrmi rokmi. Vtedy to odôvodnili potrebou väčšej bezpečnosti po teroristických útokoch z 11. septembra 2001. Okrem odtlačkov robia imigrační úradníci tiež digitálne fotografie cudzincov. Oboje sa týka všetkých návštevníkov USA bez ohľadu na to, či majú vízum, alebo bez neho.

Biometrické údaje používajú americké úrady k zaisteniu prípadných teroristov, zločincov či osôb, ktoré v minulosti porušili americké imigračné zákony. V prípade cudzincov z vízových krajín tak rovnako overujú ich totožnosť, pretože odtlačky a fotografie musia žiadatelia o víza poskytnúť už na amerických konzulátoch v zahraničí.

Podľa informácií ministerstva vnútornej bezpečnosti už väčšina týchto úradov snímá žiadateľom odtlačky všetkých desiatich prstov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy