Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Srbsko môže nezávislé Kosovo poškodiť, nie ho ochromiť
Zdielať na
Zahraničie

Srbsko môže nezávislé Kosovo poškodiť, nie ho ochromiť

Zdroj: Magne Haagen Grøtting

Pokiaľ Kosovo vyhlási nezávislosť, môže Srbsko zhruba dvom miliónom obyvateľov tejto provincie znepríjemniť život.

Pokiaľ Kosovo vyhlási nezávislosť, môže Srbsko zhruba dvom miliónom obyvateľov tejto provincie znepríjemniť život, obmedziť dodávky energie alebo spôsobiť zdraženie tovaru.

Kosovskí Albánci sú však presvedčení, že to nebude trvať dlho a túto dočasnú krízu sa im podarí rýchlo prekonať, napísala agentúra Reuters. Rozhovory medzi zástupcami Belehradu a kosovskoalbánskou väčšinou skončili bez dohody a Srbsko už údajne pripravuje "akčný plán" pre obdobie po 10. decembri, keď  medzinárodní sprostredkovatelia predložia svoje doporučenie OSN ohľadne budúceho statusu Kosova.

Kosovskí Albánci tvrdia, že chcú vyhlásiť nezávislosť čo najskôr. Srbský minister obrany Dragan Šutanovac síce opakovane uistil, že sa jeho krajina nechystá na tento akt reagovať vojenskou silou, na stole sú ale údajne i iné plány, ktoré podpredseda vlády Božidar Djelić označil za "najčiernejšie scenáre".

Podľa srbských médií by srbský premiér Vojislav Koštunica mohol odvolať veľvyslanca z krajín, ktoré nezávislé Kosovo uznajú. Srbsko by tiež nemuselo uznávať kosovské pasy.

Srbi by mohli Kosovu zastaviť dodávky elektriny a blokovať trasy, ktorými sa energia do provincie dostáva. Kosovo nakupuje 40 percent elektriny práve zo Srbska, zvyšok získava z Macedónie, Čiernej Hory a Albánska.

Srbsko môže život v Kosove dosť sťažiť. "Tovar zo Srbska je v Kosove najlacnejší. Keď Srbsko z nejakých dôvodov zablokuje hranice a zastaví zásobovanie Kosova, život v provincii bude omnoho nákladnejší," myslia si mnohí.

Kosovskí predstavitelia sú presvedčení, že tieto kroky nebudú mať dlhé trvanie. Provincia je pod správou OSN od roku 1999, keď NATO vytlačilo srbské jednotky, obviňované z vrážd civilistov počas bojov s kosovskými povstalcami.

Zdielať na

Najčítanejšie správy