Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Českí lekári dnes protestujú pred ministerstvom
Zdielať na
Zahraničie

Českí lekári dnes protestujú pred ministerstvom

Zdroj: TV JOJ

Nesúhlasia s návrhom ministra Tomáša Julínka (ODS) predĺžiť pracovný týždeň zdravotníkom o osem hodín.

Odborári z nemocníc budú dnes pred ministerstvo zdravotníctva demonštrovať. Nesúhlasia s návrhom ministra Tomáša Julínka (ODS) predĺžiť pracovný týždeň zdravotníkom o osem hodín.

Minister chce opticky znížiť nadčasy v nemocniciach. Odborári nazvali týchto osem hodín naviac pracovnou sobotou.

Hovorca ministerstva Tomáš Cikrt označil demonštráciu za zbytočnú. Len pár hodín pred demonštráciou bude minister o nadčasovej práci jednať s prezidentom Českej lekárskej komory (ČLK) Milanom Kubkom.

Predseda Lekárskeho odborového klubu (LOK) Martin Engel očakáva zhruba 500 zdravotníkov. Podľa neho prídu len tí, ktorým to služba dovolí. Starostlivosť o pacientov nebude demonštráciou narušená, uistil.

Odborový zväz zdravotníctva a sociálnej starostlivosti sa na organizácii demonštrácie nepodieľali. Jeho predseda Jiří Schlanger ČTK povedal, že spolieha na rokovania s ministrom. Členom v regiónoch ale nebráni, aby na demonštráciu išli.

LOK pozval na demonštráciu verejnosť prostredníctvom inzerátov v denníkoch. V nich nazývá Julínka hrobárom českého zdravotníctva a vyzýva ho k odchodu. Pozýva všetkých ľudí, ktorým vadí, že od januára budúceho roka budú regulačné poplatky u lekára či v nemocnici.

Zdielať na

Najčítanejšie správy