Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Armáda zasiahla proti rebelom
Zdielať na
Zahraničie

Armáda zasiahla proti rebelom

V Kolumbii bojuje vláda s ľavicovými extrémistami už 4 desaťročia. Rokovania o prepustení zajatcov zlyhali, polícia zaútočila. <b>VIDEO: Zábery ako z vojnového filmu</b>

Najmenej 7 rebelov z Revolucionárskej armády Kolumbie zabila a ďalších sedem zatkla v nedeľu Kolumbijská polícia. Podľa úradov bolo miesto, kde sa rebeli zdržiavali, bombardované lietadlami a helikoptérami Kolumbijskej polície. Policajti pri akcii zhabali tiež zbrane a materiál na výrobu bômb.

Reuters

Viac ako 40 tisíc ľudí už zomrelo v tejto štyri desaťročia trvajúcej civilnej vojne armády proti ľavicovým rebelom. Minulý týždeň zastavili vyjednávania po tom, čo venezuelský prezident Hugo Chavez prišiel o svoju úlohu spotredkovateľa v tomto konflikte. Stretol sa totiž z veliteľom armády bez toho, aby to konzultoval z kolumbijským prezidentom Alvarom Uribem.

Počas štyroch mesiacov sa totiž Chavez pokúšal presvedčiť marxistických rebelov, aby prepustili 50 zajatcov, medzi nimi aj političku Ingrid Betancourt a troch amerických vojakov, ktorých zadržiavajú už roky v tajných táboroch.

Zdielať na

Najčítanejšie správy