Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zuckerberg sa v Európskom parlamente opäť ospravedlňoval
Zdielať na

Zuckerberg sa v Európskom parlamente opäť ospravedlňoval

BRUSEL / Zakladateľ a šéf americkej spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg sa v utorok podvečer stretol so zástupcami vedenia Európskeho parlamentu. Schôdzku, zvolanú predovšetkým pre otázky ochrany osobných údajov užívateľov siete Facebook, bolo možné sledovať naživo.

Stretnutie so šéfom Facebooku sa odohráva len tri dni pre tým, než v Európskej únii začne platiť nariadenie o ochrane osobných údajov, označované skratkou GDPR. Namiesto štandardných rokovaní sa v europarlamente pripravovali na vypočúvanie muža, ktorého produkt používajú miliardy ľudí po celom svete. A Zuckerberg europoslancov uisťoval o tom, že vynaloží prostriedky na zvýšenie bezpečnosti, keďže peniaze pre jeho firmu údajne nie sú na prvom mieste: "Investície budú mať výrazný vplyv na naše zárobky, ale bezpečnosť ľudí bude mať vždy prioritu pred ziskom.

​Stretnutie so šéfom Facebooku sa odohráva len tri dni pre tým, než v Európskej únii začne platiť nariadenie o ochrane osobných údajov, označované skratkou GDPR. Namiesto štandardných rokovaní sa v europarlamente pripravovali na vypočúvanie muža, ktorého produkt používajú miliardy ľudí po celom svete. Niektorí ho čakali, aby sa s ním odfotili, iní zas mali starosti s bezpečnosťou. Ľudia v Bruseli sa na neho pripravovali viac menej ako na celebritu, ako na muža, ktorý prichádza vysvetliť škandál okolo uniknutých údajov. Len v Európskej únii pritom 2,7 milióna užívateľov sa mohlo stať obeťou nevhodného zdieľania údajov. Facebook na celom svete používajú viac ako 2 miliardy ľudí. 

Len nedávno Mark Zuckerberg vypovedal na verejnom vypočutí pred americkými senátormi vo Washingtone. Teraz niečo podobné podstúpil v Bruseli. Zuckerberg sa už raz za všetko ospravedlnil a teraz opäť vysvetľoval, ako k úniku údajov prišlo. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg sa v utorok na vypočúvaní v Európskom parlamente (EP) ospravedlnil za to, že Facebook nedostatočne reagoval na možnosť zneužitia dát o jeho používateľoch tretími stranami, a tiež za to, že nedostatočne bojoval proti šíreniu falošných správ či ovplyvňovaniu volieb. "Či už to boli falošné správy, ovplyvňovanie volieb zahraničím, alebo zneužitie osobných informácií spoločnosťami, nedostatočne sme sa zaoberali tým, čo je našou úlohou. Bola to chyba, prepáčte," povedal Zuckerberg.

Nie je to prvýkrát, čo sa Mark Zuckerberg musí ospravedlňovať za zneužitie či únik údajov z databáz technologického gigantu, ktorému šéfuje:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy