Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Parížske predmestie naďalej horí
Zdielať na

Parížske predmestie naďalej horí

Od pondelka večera až do dnešného rána trvali ďalšie nepokoje mladých ľudí proti policajtom. Zničených je niekoľko budov a desiatky áut, zranených až 77 policajtov. Na strane útočníkov zatiaľ zranení oznámení neboli. <b>VIDEÁ: Pozrite si priebeh čoraz vážnejších nepokojov</b>

Ďalšie nepokoje vypukli na parížskom predmestí Villiers-le-Bel v pondelok večer. Zranených je minimálne 77 policajtov, jeden dokonca guľkou silnejšieho kalibru. Ulice predmestia vyzerajú ako počas výbuchu - všade horia autá, ulice sú zapratané odpadom, počuť streľbu a rozbíjanie skla. Skupiny mladých ľudí stoja na jednej strane, policajti na druhej.

REUTERS

Podľa očitých svedkov desiatky maskovaných mladých ľudí začali hádzať rôzne predmety ako zapálené fľaše, kamene na stovku hliadkujúcich policajtov, ktorí na násilie odpovedali slzným plynom a výstrelmi farbiacich guličiek na označenie útočníkov. Zapálených je v šiestich susedných obciach 63 áut vrátane jedného policajného, kamióna, autobusu a šiestich budov.

Ministerka vnútra Michele Alliotová-Marieová dnes vyzvala miestnych obyvateľov, aby izolovali delikventov zodpovedných za nepokoje. O situácii sa tiež radila s prezidentom Nicolasom Sarkozym, ktorý je na návšteve Číny.

Predstavitelia opozície a ďalšie hlasy hovoria o tom, že od nepokojov spred dvoch rokov sa na zanedbaných predmestiach, kde je veľká časť obyvateľstva prisťahovaleckého pôvodu, nič zásadného nezmenilo a rodiny tu majú pocit, že sú skôr občanmi druhej triedy. V oblastiach vraj neustále rástli represie, nebola im poskytnutá dostatočná pomoc.

Nepokoje skončili až dnes ráno. Polícia zatkla zatiaľ šesť výtržníkov a situáciu označuje za naďalej výbušnú.

Predseda krajne pravicovej Národnej fronty Jean-Marie Le Pen v súlade so svojou doterajšou líniou povedal, že problémy na predmestiach budú pokračovať, pokým francúzsko si nepostaví hrádzu prisťahovalectvo.

Najčítanejšie správy