Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Učiteľka nazvala "plyšáka" Mohamed, hrozí jej výprask bičom
Zdielať na
Zahraničie

Učiteľka nazvala "plyšáka" Mohamed, hrozí jej výprask bičom

Zdroj: Catherine dée Auvil

Britskú učiteľku zadržali v Sudáne za údajnú urážku proroka Mohameda.

Britskú učiteľku zadržali v Sudáne za údajnú urážku proroka Mohameda. Vraj sa ho dopustila tým, že nechala svojich sedemročných žiakov pomenovať plyšového medvedíka prorokovým menom.

Podľa agentúry Reuters to dnes oznámila škola v centre Chartúmu, kde učiteľka pôsobí.

Podľa slov riaditeľa školy sudánska polícia zadržala Gillian Gibbonsovú pôvodom z Liverpoolu v nedeľu v jej byte v areály školy potom, čo si niekoľko rodičov sťažovalo na sudánskom ministerstve školstva.

Sudánske mediálne stredisko (SMC), ktoré má blízko k vláde, v nedeľu neskôr večer oznámilo, že päťdesiatštyriročnú Gibbonsovú zadržali, pretože je podezrivá z urážky proroka Mohameda a obžalujú ju z trestného činu urážky viery a náboženstva.

Gibbonsová v rámci školského projektu nechala deti, aby zvolili pre hračku meno, ktoré majú najradšej. Pri triednej voľbe meno Mohamed dostalo od žiakov 20 hlasov, ostatné návrhy dostali len tri hlasy. Mohamed je v Sudane bežne užívané meno.

Pokiaľ bude odsúdená, hrozí jej 40 rán bičom, šesť mesiacov odňatia slobody slobody alebo pokuta. Unity High School, kde učiteľka pôsobí, je škola založená od roku 1902. Riadi ju výbor zastupujúci najdôležitejšiu kresťanskú cirkev v Sudáne.

Ale učitelia i žiaci vo veku štyri až 18 rokov sú ako kresťania, tak moslimovia. Riaditeľ sa rozhodol školu do januára uzavrieť, pretože má strach z odvety obyvateľov prevažne moslimskej sudánskej metropoly.

Zdielať na

Najčítanejšie správy