Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tajfún Mitag zoslabol, hrozba však pretrváva
Zdielať na
Zahraničie

Tajfún Mitag zoslabol, hrozba však pretrváva

V severnej a centrálnej časti Filipín sú mnohé miesta zaplavené a farmy zničené. Počet obetí zatiaľ nepresiahol desiatku. Mitag nemal také deštruktívne následky, ako sa čakalo. Avšak stále existuje hrozba, ktorú zosilňuje aj búrka Hagibis. <b>VIDEO: Postihnuté miesta a tajfuny</b>

Ťažký dážď a vietor dnes zasiahol severnú časť Filipín, keď sa tajfún Mitag dotkol pevniny. Dážď spôsobil zaplavenie mnohých oblastí vrátane obývaných fariem, avšak spôsobil oveľa menej škody, než sa pôvodne očakávalo.

REUTERS/ilustračné

V nedeľu neskoro v noci stratil tajfún Mitag na svojej sile, keď sa priblížil k pevnine. Nezasiahol centrum regióna Bicol, odkiaľ bolo evakuovaných až 300.000 obyvateľov. Úrady hlásili počas víkendu sedem mŕtvych, ktorí sa utopili v záplavách, jeden bol zabitý elektrickým prúdom a dvaja muži ostávajú stále nezvestní. Zosuvy pôdy či záplavy región nezasiahli v takom merítku, ako sa čakalo.

Mnohé miesta a najmä dôležité ryžové polia sú úplne pod vodou a zničené v provinciách Izabela a Cagayan v centrálnej a severnej časti Filipín. Mitag sem priniesol so sebou silné dažde, ktoré záplavy spôsobili.

REUTERS

Úrady však naďalej varujú pred silnejúcou tropickou búrkou Hagibis a ešte stále tajfúnom Mitag, pretože existuje nebezpečenstvo, že spôsobia vznik veľkých vĺn, ktoré môžu úplne zničiť infraštruktúru a celé miesta, najmä tie pobrežné, ktoré by zasiahli.

Ostrov Taiwan obdržal varovania pred blížiacou sa búrkou so silnými dažďami a prudkým vetrom a gigantickými vlnami.

Zdielať na

Najčítanejšie správy