Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tokio plánuje kúpiť od Maďarska emisné kvóty
Zdielať na
Zahraničie

Tokio plánuje kúpiť od Maďarska emisné kvóty

Zdroj: Esparta Palma/ilustračné

Japonsko plánuje po prvý raz kúpiť emisné kvóty od zahraničnej vlády, pretože bude mať problémy so splnením limitov stanovených Kjótskym protokolom.

Japonsko plánuje po prvý raz kúpiť emisné kvóty od zahraničnej vlády, pretože bude mať problémy so splnením limitov stanovených Kjótskym protokolom s cieľom obmedziť emisie skleníkových plynov.

Japonsko a Maďarsko by mali tento týždeň v Budapešti pred samotnou zmluvou podpísať memorandum o dohode, informoval v pondelok Keidži Hisata, predstaviteľ pre klimatické zmeny z japonského ministerstva hospodárstva, obchodu a priemyslu.

Japonsko výrazne zaostáva za svojimi záväzkami, podľa ktorých by malo do roku 2012 obmedziť emisie oxidu uhličitého a ďalších skleníkových plynov o 6 percent vzhľadom na úroveň z roku 1990.

Emisie však napríklad v roku 2006 dosiahli úroveň 6,4 percenta nad týmto limitom. Hisata sa odmietol vyjadriť k tomu, aké množstvo kvót Japonsko plánuje kúpiť, rovnako nekomentoval ani cenu. Maďarsko má k dispozícii na predaj kvóty na približne 10 miliónov ton skleníkových plynov a oslovujú ho aj iní potenciálni zákazníci.

Podľa pondelkovej správy denníka Asahi by kvóty na 10 miliónov ton skleníkových plynov mali stáť približne 125 miliárd eur (takmer 4,2 miliardy slovenských korún).

Japonsko zvažuje nákup kvót aj od ostatných krajín v strednej a východnej Európe. Tokio doteraz nenakupovalo kvóty od iných vlád, hoci v tomto ohľade existujú zmluvy medzi Tokiom a zahraničnými spoločnosťami.

Zdielať na

Najčítanejšie správy