Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vystupňované násilie proti Moralesovým indiánom
Zdielať na
Zahraničie

Vystupňované násilie proti Moralesovým indiánom

Prezident Evo Morales chce zlepšiť situáciu bolívijských indiánov. Jeho návrh novej ústavy vyvolal krvavé agresívne protesty. <b>VIDEO: Zničené a ničené ulice mesta Sucre</b>

Konflikty a násilie vypuklo v bolívijskom meste Sucre počas víkendu. Ústavný Snem tu totiž prejednával návrh novej ústavy, ktorá podľa prezidenta Eva Moralesa má prispieť k zlepšeniu situácie bolívijských indiánov. Protesty, ktoré na margo prejednávaného návrhu vypukli a zrážka medzi protivládnymi demonštrantmi a políciou, si vyžiadali najmenej troch mŕtvych a 200 zranených.

Polícia zastrelila dvoch demonštrantov. Protestujúci v nedeľu ubili k smrti policajného strážnika, zapálili mestské väzenie a umožnili tak utiecť viac než stovke väzňov. Zároveň pustošili mesto, pálili budovy, ničili autá a drancovali tiež policajnú stanicu. V uliciach počuť krik, výstrely, syčanie slzného plynu, húkanie policajných vozov. Zaplnené sú dymom zo spaľovaných áut či zariadenia z vyrabovaných domov.

REUTERS

Polícia sa podľa svojho veliteľa Miguela Vasquéza chystá stiahnuť zo Sucre do neďalekého mersta Potosí, aby ďalším stretom zabránila. "Boli sme brutálne napadnutí," povedal. "Máme tu rôzne zranených policajtov. Jeden strážnik bol dnes ráno v meste zavraždený. Pretože je tu nedostatočná bezpečnosť, preto."

Víkendové stretnutie je ďalšie v množstve konfliktov medzi východnými departementami a federálnou vládou. Východná časť krajiny, kde sa nachádza väčšina bolívijského priemyslu aj prírodného bohatstva, požaduje väčšiu autonómiu. Zároveň protestuje proti Moralesovej snahe o väčšie prerozdelenie peňazí v prospech chudobných indiánov, ktorí tvoria väščinu bolívijského obyvateľstva.

Zdielať na

Najčítanejšie správy