Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Požiare v južnej Kalifornii prinútili k evakuácii 14.000 ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Požiare v južnej Kalifornii prinútili k evakuácii 14.000 ľudí

Zatiaľ má na svedomí 1800 hektárov porastu. Aj napriek zoslabeniu vetra požiare v niektorých miestach pokračujú. <b>VIDEO: boj s požiarmi</b>

Až 14.000 ľudí bolo prinútených k evakuácii ďalšími požiarmi porastov šíriacimi sa okolo mesta Malibu. Spálil 49 domov, ďalších 27 je poškodených. Prudký vietor však v sobotu večer začal slabnúť a situácia sa začala upokojovať.

Joj.sk

Prudký vietor je jedným z najnebezpečnejších pomocníkov rýchlo sa šíriacich požiarov. Jeho utíšenie znamenalo, že časť evakuovaných sa už mohla vrátiť do svojich domovov. Situácia však aj napriek tomu ostáva byť neistá, pretože v mnohých miestach požiare neustále pokračujú.

Vyšetrovanie ukázalo, že oheň vypukol pozdĺž prašnej cesty, teda mimo asfaltovej diaľnice, a vznikol ľudským pričinením. Či však bol založený úmyselne, polícia ešte neupresnila.

Joj.sk

Joj.sk

Požiar rozšíril po krajine takzvaný Svätoanenský vietor, ktorého príchod bol predpovedaný meteorológmi. Podľa odhadov zo sobotňajšieho večera živel zatiaľ spálil 1800 hektárov porastu. So živlom bojovalo okolo 1700 hasičov podporovaných požiarnymi vrtuľníky a hasiacimi lietadlami DC-10.

Zdielať na

Najčítanejšie správy