Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najmenej šesť obetí tajfúnu Mitag na Filipínach
Zdielať na
Zahraničie

Najmenej šesť obetí tajfúnu Mitag na Filipínach

Zdroj: alpoma/ilustračné

Tajfún Mitag by mal zasiahnuť pevninu dnes v noci. Úrady sa snažia zabrániť, aby sa opakovala tragédia z minulého roka, kedy prišlo o život až 1200 ľudí, vyše 100.000 ľudí prišlo o strechu nad hlavou.

Najmenej šesť obetí si vyžiadali prudké dažde, ktoré na Filipíny priniesol blížiaci sa tajfún Mitag. Predpokladá sa, že ak dosiahne očakávanú rýchlosť 220 kilometrov za hodinu (rýchlosť neustále totiž stúpa), môže sa stať jednou z najsilnejších tropických búrok v sezóne.

Oznámila to dnes agentúra Reuters. Voda zaplavila asi 1000 hektárov ryžových polí v oblasti Bicol v centrálnej časti Filipín. Zaplavených je niekoľko dedín, zničených mnoho domov. Presnejšie údaje zatiaľ neboli dané k dispozícii.

Mitag je teraz sprevádzaný vetrom so silou 175 kilometrov za hodinu. Tajfún sa najskôr pomaly presúval na severozápad, teraz však údajne ohrozuje severovýchodné, menej obývané provincie. Pevninu by mal zasiahnuť v pondelok. Najviac ohrozené podľa meteorológov sú severofilipínske provincie. Búrlivý vietor a dážď sužujú Filipíny už posledné tri dni.

V provincii Bicol bolo už evakuovaných viac než 290.000 obyvateľov. Vraj si však už môžu oddýchnuť a úrady sa musia zamerať na ďalšie ohrozené provincie.

Filipíny sú totiž častým terčom tropických búrok. Tento rok je tu snaha úradov zabrániť, aby sa opakovala tragédia z minulého roka, kedy provinciu Bicol zasiahol tajfún Durian - vyžiadal si až 1200 obetí a 120.000 ľudí bolo pripravených o strechu nad hlavou.

Zdielať na

Najčítanejšie správy