Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nová poľská vláda získala dôveru parlamentu
Zdielať na
Zahraničie

Nová poľská vláda získala dôveru parlamentu

Zdroj: SITA/AP/Alik Keplicz

Kabinetu premiéra Donalda Tuska vyslovilo dôveru 238 členov Sejmu, proti bolo 204 zákonodárcov, dvaja sa zdržali.

Nová poľská vláda liberálov a ľudovcov dnes Kabinetu premiéra Donalda Tuska vyslovilo dôveru 238 členov Sejmu, proti bolo 204 zákonodárcov, dvaja sa zdržali. Získala podľa očakávania dôveru parlamentu.

Poslanci vyslovili vláde dôveru po tom, čo Tusk v prejave pred Sejmom sľúbil, že Poľsko dovedie k prijatiu eura a že v roku 2008 stiahne poľských vojakov z Iraku. Pre podporu vláde sa vyslovili poslanci jeho Občanskej platformy (PO) a menšej roľníckej Poľskej ľudovej strany (PSL). Obe majú v Sejme pohodlnú väčšina 240 hlasov.

Proti kabinetu zdvihli ruku poslanci konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczyńského, ktorá po dvoch rokoch pri moci prešla do opozície. Rovnaký postoj zaujala i postkomunistická koalícia LiD.

Liberáli tiež ohlásili zmenu smeru zahraničnej politiky. Spojené štáty síce zostali kľúčovým partnerom, ale krajina sa viac prikloní k Európskej únii.

Tusk povedal, že bude klásť dôraz na zlepšenie vzťahov s Nemeckom a Ruskom. Ohlásil, že záležitosti okolo protiraketovej základne, ktorú chcú Američania postaviť v Poľsku a v Česku, bude Poľsko konzultovať v rámci NATO.

Tusk tiež na rozdiel od predchádzajúcej vlády Jaroslawa Kaczyńského (PiS) sľúbil, že bude usilovať o skoré prijatie eura, nevyslovil ale žiadny predpokladaný dátum pristúpenia Poľska k eurozóne.

Po dvoch rokoch napätia na poľskej politickej scéne, ktoré tento rok vyvrcholilo rozpadom koalície konzervatívcov s ultrakatolíckou Ligou poľských rodín a populistickou Sebaobranou, nastáva podľa komentátorov obdobie pokoja a stability. Kontroverzné nápady v školstve, ako bolo zavedenie uniforiem či hon na úplatkárov, vystriedajú podľa Tuska reformy v zdravotníctve, dôchodkovom systéme i v hospodárstve.

Nová vláda plánuje podľa premiéra uplatňovať liberálnu hospodársku a sociálnu spoločenskú politiku. Kabinet chce zlepšiť podmienky života v krajine, napríklad pomocou zníženia daní, počíta s dobrou spoluprácou s prezidentom Lechom Kaczyńskym, dvojčaťom expremiéra Jaroslawa Kaczyńskeho. Prezident už naznačil, že bude zrejme niektoré návrhy zákonov liberálov vetovať. Aby vláda jeho veto prehlasovala, bude potrebovať podporu postkomunistov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy