Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pri Antarktíde sa potopila výletná loď
Zdielať na
Zahraničie

Pri Antarktíde sa potopila výletná loď

Pri Antarktíde stroskotala výletná loď Explorer so 154 ľuďmi na palube. Našťastie sa ich podarilo evakuovať. <b> VIDEO: loď na mori </b>

Pri Antarktíde včera stroskotala výletná loď Explorer so 154 ľuďmi na palube. Našťastie sa ich podarilo evakuovať. Loď narazila do ľadovej kryhy. Informovala o tom britská pobrežná hliadka.

Pre pasažierov a členov posádky vyslali záchranné člny. Dostalo sa do nich všetkých asi 100 cestujúcich a 54 členov posádky a všetci sú v dobrom stave.

Záchrannú akciu, ktorá sa teraz zameriava predovšetkým na poškodenú loď, koordinujú v miestach na rozhraní Atlantického a Tichého oceánu Argentínci, Briti a Američania. V lodi je diera a plavidlo naberá vodu pri súostroví Južné Shetlandy, povedal hovorca britskej pobrežnej hliadky Andy Catrell.

Podľa stanice BBC loď postavili v roku 1969 a vlastní ju kanadská spoločnosť Gap Adventures, ktorá ako iné spoločnosti uskutočňuje v tomto období turistické plavby k ľadovým kryhám.

Predstaviteľka Gap Adventures Susan Hayesová uviedla, že kus ľadu zanechal v trupu lodi trhlinu vo veľkosti päste. Pumpy začali podľa nich odčerpávať vodu, ktorá dierou tečie do plavidla, aby sa loď nepotopila.

Člen britskej pobrežnej  hliadky Neil Oliver však povedal, že podľa záchranárov na mieste nešťastia parník Explorer skoro zmizne pod vodou.

Zdielať na

Najčítanejšie správy