Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Evakuovali dve školy kvôli teroristickým hrozbám
Zdielať na
Zahraničie

Evakuovali dve školy kvôli teroristickým hrozbám

Zdroj: Reuters

Fínska polícia dnes evakuovala dve školy v rôznych častiach krajiny potom, čo sa na internete objavili hrozby, že obe zariadenia sa stanú terčom teroristického útoku.

Fínska polícia dnes evakuovala dve školy v rôznych častiach krajiny potom, čo sa na internete objavili hrozby, že obe zariadenia sa stanú terčom teroristického útoku. Oznámili to policajní predstavitelia s tým, že hrozba sa zatiaľ nepotvrdila, bezpečnostné zložky však zostávajú v pohotovosti.

V meste Jyväskylä asi 270 kilometrov severne od Helsink bolo evakuované gymnázium. Polícia tak rozhodla potom, čo sa na internete objavila hrozba bombového útoku proti tomuto školnému zariadeniu.

"Objavili sme krátku správu na chatovom portály Suomi24, v ktorej sa tvrdilo, že na gymnáziu v Jyväskylä dôjde dnes k výbuchu," povedal agentúre AFP predstaviteľ miestnej polície Juha Vuorela.

"Rozhodli sme sa školu asi o 10.00 hodine miestneho času (9.00 SEČ) evakuovať a nechať ju zavretú až do pondelka," dodal. Polícia potom budovu začala prehľadávať, zatiaľ ale bez výsledku. "V pátraní po prípadných výbušninách pokračujeme," zdôraznil Vuorela.

Pisateľ výhražného odkazu bol podľa nej lokalizovaný "v Európe". Konkrétnu krajinu nechcel uviesť, povedal len, že fínska polícia sa už na bezpečnostné orgány príslušnej krajiny obrátila so žiadosťou o spoluprácu.

Druhou dnes evakuovanou školou bolo gymnázium v Paimio na juhozápade krajiny. Polícia sa pre tento krok rozhodla, keď v jednej z tried bol nájdený list hroziaci násilím voči študentom i učiteľom. Tiež tu pokračuje policajné vyšetrovanie.

Poplachy tohoto druhu vo Fínsku zosilneli najmä po tragédii zo 7. novembra, kedy osemnásťročný gymnazista v meste Tuusula streľbou usmrtil osem osôb a nakoniec i sám seba. Vyšetrovanie zistilo, že mladík strieľal "naslepo", svoje obete si nijak zvlášť nevyberal a šlo mu proste len o to zasiahnuť čo najviac ľudí.

Možnosť opatriť si za určitých okolností legálne zbraň majú podľa zákona vo Fínsku už pätnásťročný.

Zdielať na

Najčítanejšie správy