Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vláda obhajuje odsúdenie znásilnenej ženy
Zdielať na
Zahraničie

Vláda obhajuje odsúdenie znásilnenej ženy

Zdroj: BohPhoto/ilustračné

Saudskoarabská vláda v stredu obhajovala trest zbičovania pre znásilnenú ženu, ktorý vyvolal pobúrenie na celom svete.

Saudskoarabská vláda v stredu obhajovala trest zbičovania pre znásilnenú ženu, ktorý vyvolal pobúrenie na celom svete.

Znásilnenú vydatú 19-ročnú ženu odsúdili minulý rok na 90 rán bičom, no úrady jej minulý týždeň trest zvýšili na 200 rán bičom a polročné väzenie za to, že o prípade povedala médiám. Žena sa chce proti tomuto rozsudku odvolať. Siedmich násilníkov odsúdili na väzenie v rozmedzí 2 až 9 rokov.

Ženu aj s jej bývalým priateľom minulý rok uniesli a znásilnili siedmi muži. Ministerstvo spravodlivosti rozsudok obhajovalo tým, že dievča sedelo v aute s mužom, ktorý nebol jej príbuzný, čo saudskoarabské zákony nedovoľujú.

Prísnejší trest jej podľa ministerstva dali za to, že svoj príbeh porozprávala médiám, čo sa považuje za provokáciu. Ministerstvo vyhlásilo, že žena chcela prostredníctvom médií ovplyvňovať súdnictvo. Za komunikáciu s médiami potrestali aj ženinho právnika Abdula Rahmana al-Lahíma tým, že mu odobrali advokátsku licenciu.

Znásilnená žena povedala, že s bývalým priateľom sa stretla, aby od neho získala fotografie, ktorými ju chcel vydierať. Keď s ním bola v aute pred nákupným centrom, nastúpili doň dvaja cudzí muži, odviezli ich na opustené miesto, ju znásilnili a priateľa zbili.

Podobný prípad sa stal v roku 2002 v Pakistane, kde na smrť ukameňovaním odsúdili ženu, ktorá úradom oznámila, že ju znásilnil jej švagor. Súd ju odsúdil za mimomanželský styk bez ohľadu na to, že nebol dobrovoľný. Po ostrej reakcii medzinárodného spoločenstva ženu súd oslobodil.

Zdielať na

Najčítanejšie správy