Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Už 90 mŕtvych v ukrajinskej bani
Zdielať na
Zahraničie

Už 90 mŕtvych v ukrajinskej bani

Zdroj: REUTERS

Výbuch v bani Zasjadko sa zapíše do histórie ako jedno z najhorších nešťastí v Ukrajine. Na cintorínoch v okolí mesta blízko bane sa konali pohreby prvých 29 obetí nešťastia.

Najmenej 90 mŕtvych si vyžiadal nedeľňajší výbuch metánu v uhoľnej bani na východe Ukrajiny. Ešte pred pár dňami ich počet presiahol 70, dnes sa už výbuch v bani Zasjadko považuje za doposiaľ najhoršie banské nešťastie v Ukrajine od získania samostatnosti.

Nezvestných je ešte desať baníkov, avšak už nik nepochybuje, že sú rovnako mŕtvi. Šance, že prežili výbuch vo viac než kilometrovej hĺbke sú mizivé.

Ukrajina má za sebou prvý z troch dní štátneho smútku. Na cintorínoch v okolí mesta blízko bane sa konali pohreby prvých 29 obetí nešťastia. Rakvy zahalené v červenom súkne zostali v rozpore s pravoslávnou tradíciou zavreté, aby nikto nevidel spálené telá.

V nemocniciach je momentálne 31 baníkov. 30 z nich údajne utrpelo stredne ťažké zranenia, jeden ostáva stále vo vážnom stave.

Paradoxom pri všetkých nebezpečných baniach v Ukrajine ostáva, že práve Zasjadko bolo považované za jednu z najmodernejších baní a bol jednou z mála ziskových. Nedeľňajší výbuch však bol už štvrtým nešťastím v tejto bani za posledných šesť rokov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy