Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Rusku vyšiel sprievodca českým pivom
Zdielať na
Zahraničie

V Rusku vyšiel sprievodca českým pivom

Zdroj: Dana/ilustračné

Mnohí ruskí turisti v blízkej budúcnosti možno bez záujmu minú české a moravské hrady, zámky a múzeá a zamieria priamo do najbližšieho pivovaru.

Mnohí ruskí turisti v blízkej budúcnosti možno bez záujmu minú české a moravské hrady, zámky a múzeá a zamieria priamo do najbližšieho pivovaru. Na pultoch ruských kníhkupectiev sa totiž objavil špecializovaný sprievodca nazvaný lakonicky "Česko.Pivo".

Jeho autor Igor Korčagin vie, o čom píše. V Českej republike niekoľko rokov žil a v súčasnosti sa okrem iného zaoberá práve organizáciou "pivných zájazdov" z Ruska do ČR.

"Svetlé i tmavé, s penou i bez, horké i sladké, s príchuťou ovocia i medu, filtrované i nefiltrované, skvelé i nie príliš - také rôzne môže byť, ale stále je to České Pivo," začína text knihy. Čitateľom potom ponúka po českých a moravských krajoch triedený prehľad pivovarov, z ktorých mnohé zrejme nepozná ani priemerný obyvateľ Českej republiky.

Súčasťou sprievodcu je samozrejme i slovníček, samozrejme špecializovaný. Ruský návštevník vybavený touto knihou tak českých krčmárov prekvapí znalosťou výrazu ako "bramboráček", "výčap", "točiť pivo", "hambáč" alebo typicky české "štamgast". Číslovky jedna až desať sú doplnené do logického tvaru "jedno pivo" až "desať pív". Za číslovkami v slovníčku nasleduje český výraz "ešte jedno".

"Knihu som napísal za mesiac a pol. Ale materiál som samozrejme zbieral o mnoho dlhšie," povedal ČTK Korčagin. Do Prahy prišiel prvýkrát v decembri 1989 a potom sa do Českej republiky opakovane vracal, podnikal a nejakú dobu tam i žil.

"Pivná tématika mi nenapadla hneď," priznáva autor s tým, že pôvodne bol v českých reštauráciách a krčmách iba radovým hosťom. "Postupne vznikala myšlienka urobiť na túto tému nejaký projekt. Prvým bola internetová stránka," vysvetlil Korčagin.

Už pred niekoľkými rokmi napísal obsiahlu publikáciu Encyklopédie českého piva. "To je také darčekové vydanie, i keď myslím, že text je veľmi zaujímavý," vysvetlil. Terajší sprievodca, ktorý vyšiel tento rok v nákladu asi 5000 výtlačkov, je podľa neho v podstate logickým vyústením doterajšej práce.

Korčagin sám v budúcom roku plánuje usporadúvať dvojtýždňové "pivné zájazdy" do Česka. Na nezáujem ruských turistov si vraj nesťažuje. Mnoho z tých, ktorí na podobné zájazdy zamieria, sú jeho priatelia, napríklad z moskovského klubu zberateľov predmetov spojených s pivom.

Korčagin sa špecializuje na Českú republiku a je napríklad vlastníkom viac než 1200 podpivníkov. "Ale už som to dlho nepočítal," priznáva.

Zdielať na

Najčítanejšie správy