Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poľskému imigrantovi vzdali úctu
Zdielať na
Zahraničie

Poľskému imigrantovi vzdali úctu

Zdroj: REUTERS

Účasťou na pohrebe štyridsaťročného muža a ďalšími spomienkovými akciami nielen vyjadrili podporu rodine zosnulého, ale protestovali tiež proti používaniu paralyzéra.

Stovky Kanaďanov vzdali v sobotu poctu Poliakovi Robertovi Dziekanskému, ktorý zomrel 14. novembra vo Vancouveri po tom, čo polícia proti nemu použila elektrický paralyzér. Účasťou na pohrebe štyridsaťročného muža a ďalšími spomienkovými akciami nielen vyjadrili podporu rodine zosnulého, ale protestovali tiež proti používaniu paralyzéra.

Matka Roberta Dziekanského, ktorá žije v Kanade, vyhlásila, že popol svojho syna rozdelí na dve polovice, z ktorých jednu uloží v Kanade a druhú odvezie do jeho vlasti Poľska.

"Dúfam, že všetci budú spomínať na môjho syna Roberta ako na dobrého a láskyplného človeka," povedala novinárom po pohrebnom obrade.

Kanaďania sa o tragickej smrti Roberta Dziekanského dozvedeli vo štvrtok z videoklipu, ktorý odvysielala miestna televízia. Zábery, ktoré natočil človek, ktorý sa nachádzal v blízkosti incidentu, ich šokovali a vyvolali tiež ostrú reakciu Poľska. Video si môžete pozrieť tu.

Dziekanski letel po prvýkrát vo svojom živote lietadlom. Nehovoril anglicky. Po pristáti v Kanade blúdil niekoľko hodín v bezpečnostnej zóne letiska, bez toho aby sa mu podarilo nájsť matku, ktorá ho čakala v inej časti letiska.

Policajti ho nakoniec obkľúčili a zneškodnili elektrickým paralyzérom. Podľa niektorých odborníkov ale nemali dôvod k takémuto zásahu, pretože muž nikoho neohrozoval.

Zdielať na

Najčítanejšie správy