Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hashim Thaçi oznámil víťazstvo svojej strany
Zdielať na
Zahraničie

Hashim Thaçi oznámil víťazstvo svojej strany

Bývalý povstalecký veliteľ kosovských Albáncov Hashim Thaçi je víťazom volieb. <b>VIDEO: radosť z víťazstva s voličmi</b>

Bývalý povstalecký veliteľ kosovských Albáncov Hashim Thaçi, ktorý sľubuje rýchle vyhlásenie nezávislosti provincie, vyhlásil víťazstvo svojej Demokratickej strany Kosova (PDK) v sobotných parlamentných voľbách.

Podľa predbežných výsledkov zverejnených nevládnou organizáciou Demokracia v akcii sa pre jeho formáciu vyslovilo 35 percent voličov, zatiaľčo doteraz  najsilnejšej kosovskoalbánskej strane Demokratickému zväzu Kosova (DSK) vyslovilo podporu 23 percent Albáncov.

"Naším víťazstvom začína nové storočie," povedal Thaçi jasajúcim stúpencom šesť hodín potom, čo sa uzavreli volebné miestnosti. "Pre Kosovo sa dnes večer zmenili časy. Začína sa nová éra. Občania Kosova vyslali svetu posolstvo, že majú demokratickú krajinu pripravenú sa zapojiť do európskej rodiny," zdôraznil Thaçi, ktorý má šancu stať sa premiérom a byť tým, kto štát povedie k nezávislosti.

Bude ale zrejme musieť rokovať o koaličnej vláde s DSK, ktorej zakladateľom  bol dnes už zosnulý kosovský prezident Ibrahim Rugova. Thaçiho strana víťazí v čase, keď Srbi a kosovskí Albánci rokujú prakticky bez nádeje na úspech o budúcom statuse Kosova, ktoré je stále súčasťou Srbska, ale väčšinou sa albánske obyvateľstvo snaží stále dôraznejšie o jeho nezávislosť.

Rokovanie by malo skončiť 10. decembra, keď má sprostredkovateľská misia  zložená zo zástupcov USA, EÚ a Rusko predložiť OSN záverečnú správu s návrhom na budúce usporiadanie. Kosovskí Albánci sú ale rozhodnutí vyhlásiť nezávislosť jednostranne, pokiaľ by toto rokovanie neviedlo k záveru, aký očakávajú.

"Ihneď po 10. decembri vyhlásime Kosovo ako nezávislú a zvrchovanú krajinu," povedal tridsaťdeväťročný Thaçi. Kosovskí Srbi hlasovanie masovo bojkotovali na výzvu Belehradu, ktorý nezávislosť Kosova rozhodne odmieta. Stotisícová srbská menšina sa od roku 1999, keď skončil kosovský ozbrojený konflikt a provincia sa dostala pod správu OSN, nezúčastnila až na jednu výnimku žiadnych volieb.

"Srbi nehlasovali, aby neprispeli k legitimizácii volieb organizovaných doterajšími (kosovskoalbánskými) inštitúciami," povedal hovorca strany srbského premiéra Vojislava Koštunicu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy