Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vedci varujú pred nezvratnosťou dopadu klimatických zmien
Zdielať na
Zahraničie

Vedci varujú pred nezvratnosťou dopadu klimatických zmien

Zdroj: REUTERS

Medzi škodlivými dopady klimatických zmien, pred ktorými vedci varujú, je rýchle topenie ľadovcov a vymieranie živočíšnych druhov.

Zmeny klímy na Zemi sú jednoznačné a ich dopad môže byť prudký a nevratný - taký je jeden zo záveru, ku ktorému dospelí účastníci týždenného zasadnutia Medzivládneho panelu pre zmeny klímy (IPCC) v španielskej Valencii.

Na záver svojho rokovania pripravili dvadsať stranový dokument, ktorý obsahuje námety pre ďalší boj proti klimatickým zmenám a ktorý je odporúčaním predstaviteľom štátov pri ich politickom rozhodovaní.

Výsledky rokovania Medzivládneho panelu pre zmeny klímy, do ktorého sú  zapojení odborníci z viac než 140 krajín, dnes vo Valencii zverejní generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Vedci podľa BBC okrem iného upozorňujú, že emisie kysličníku uhličitého rastú rýchlejšie než pred desiatimi rokmi. Experti zároveň tvrdia, že zmeny klímy sú  nespochybniteľné a že z viac než 90 percent môžu byť ich hlavnou príčinou emisie skleníkových plynov spôsobené človekom. Odborníci tvrdí, že nepriaznivé následky môžu byť zmenšené pri vynaložení rozumných nákladov.

Medzi škodlivými dopadmi klimatických zmien, pred ktorými vedci varujú, je rýchle topenie ľadovcov a vymieranie živočíšnych druhov. Približne 20 až 30 percent teraz registrovaných druhov bude pravdepodobne zvýšenou mierou ohrozených v prípade, že nárast globálnych priemerných teplôt prekročí 1,5 až 2,5 stupňa Celzia (v porovnaní s priemerom za obdobie 1980-1999), citovala BBC zo záveru vedeckého stretnutí vo Valencii.

Medzi ďalšími možnými dopadmi klimatických zmien je zhoršený prístup ľudstva k sladkej vode, zníženie poľnohospodárskej produkcie závislej na zavlažovaní či ohrozenie korálových útesov.

Najnovšia správa IPCC má poskytnúť podklady pre kľúčové rokovanie na indonézskom ostrove Bali, ktoré budúci mesiac otvorí prípravu novej globálnej stratégie boja proti emisiám skleníkových plynov po roku 2012. Vtedy vyprší platnosť prvej fázy Kjótského protokolu, ktorý bol zameraný na obmedzenie skleníkových emisií.

Zdielať na

Najčítanejšie správy