Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Časť severnej Kolumbie je pod vodou
Zdielať na
Zahraničie

Časť severnej Kolumbie je pod vodou

Ťažké dažde postihli niektoré regióny v severnej časti Kolumbie. Ich domovy sú zaplavené alebo úplne zničené, časť obyvateľstva bola evakuovaná, niektorí žijú na strechách. <b>VIDEO - Zaplavený región Mojana</b>

Tisícky ľudí bolo postihnutých záplavami, ktoré spôsobili ťažké dažde v pondelok, 12. novembra v severnom regióne Kolumbie. Vyhlásená tu bola najvyššia výstraha.

Reuters

Kolumbijský Červený Kríž upozorňuje, že viac než 263.000 rodín po celej krajine bolo postihnutých sezónou dažďov. Tá začala koncom októbra a trvať by mala ešte dva mesiace. Región Mojana (na videu) sa nachádza 500 kilometrov severne od kolumbijského hlavného mesta Bogoty.

Bola tu vyhlásená najvyššia výstraha po tom, čo sa rieka Magdaléna, na brehoch ktorej žije až 7.000 rodín, vyliala zo svojho koryta a zaliala svoje brehy.

Domovy rodín sú totálne zaplavené, zvieratá stratené, alebo žijú tak ako ich majitelia na strechách. Na niektorých miestach dosahuje voda výšku až 1 a pol metra.

Minister komunikácie Maria del Rosario Guerra po návšteve oblasti situáciu klasifikoval ako veľmi vážnu.

Reuters

Aj v regióne Mid-Atrato v severozápadnej časti Choco bolo postihnutých okolo 650 rodín. Ich domovy sú zničené.

Kolumbijský prezident Alvaro Uribe hovorí, že pomoc je už na ceste - až 60 ton humanitárnej pomoci pre obete záplav. Mnohé rodiny boli evakuované do dočasných prístreškov v bezpečnejších lokáciách. 45 percent domov je však stále pod vodou.

Zdielať na

Najčítanejšie správy