Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Američania namieria rakety proti Rusku, tvrdí Balujevskij
Zdielať na
Zahraničie

Američania namieria rakety proti Rusku, tvrdí Balujevskij

Zdroj: Steve Jurvetson/ilustračné

Ruský generál je proti radaru v ČR aj protiraketovej základni v Poľsku. "Myslím si, že ktosi v Spojených štátoch chce stále skúšať riešiť problémy zbraňami... ale k tomu je potrebné si byť istý, že použitie zbraní nevyvolá odvetu," uviedol.

Projekt americkej protiraketovej obrany v Európe bude nepochybne zameraný proti Rusku. V rozhovore s ruskou spravodajskou televíziou Russia today to dnes povedal náčelník generálneho štábu ruskej armády Jurij Balujevskij.

"Pokiaľ Američania inštalujú radar (v Českej republike) niekedy v roku 2012 alebo 2013, potom tento radar a rakety budú namierené nepochybne na Rusko," prehlásil Balujevskij podľa agentúry AFP.

Podľa neho má protiraketový štít "zaistiť beztrestnosť pri používaní zbraní". "Myslím si, že ktosi v Spojených štátoch chce stále skúšať riešiť problémy zbraňami... ale k tomu je potrebné si byť istý, že použitie zbraní nevyvolá odvetu," uviedol ruský generál.

Rusko je od začiatku ostro proti postaveniu radaru v ČR i protiraketovej základne v Poľsku. Štít je podľa Američanov zamierený proti prípadnému raketovému útoku z Iránu. Balujevskij dnes prehlásil, že Irán nebude mať medzikontinentálne rakety skôr než v roku 2020.

Zdielať na

Najčítanejšie správy