Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Techniku netopierov chcú využiť na zistenie nádorov
Zdielať na
Zahraničie

Techniku netopierov chcú využiť na zistenie nádorov

Zdroj: blmurch

Netopiere vysielajú do okolia krátke signály, pre ľudské ucho nepočuteľné. Tieto zvukové vlny pôsobia ako radar. Ich ozvena sa vracia k netopierovi a pomáha mu vo viacerých smeroch. Rovnaký princíp chcú využiť aj vedci k vyhľadávaniu skrytých nádorov.

Škótski vedci vyvíjajú diagnostické zariadenie, ktoré by pomáhalo lokalizovať a identifikovať nádory hlboko vnútri tela. Chcú k tomu využiť rovnaké techniky echolokácie, akú používajú niektoré zvieratá, napríklad netopiere.

Netopiere, ktoré vidia veľmi zle, vysielajú do svojho okolia krátke signály, ktoré nie sú pre ľudské ucho počuteľné. Zvukové vlny pôsobia ako radar - ak narazia na nejaký predmet, ich ozvena sa vracia k netopierovi a informuje ho o veľkosti, polohe, rýchlosti pohybu sledovanej koristi. A pomáha mu orientovať sa v priestore.

Vedci z univerzity v Strathclyde sa snažia využiť rovnaký princíp k vyhľadávaniu skrytých nádorov ultrazvukom. Netopiere, veľryby, delfíny sú schopné prispôsobiť svoje ultrazvukové signály na jednotlivé ciele. Tieto akustické kódy využívajú k identifikácii rôznych objektov. Napríklad netopier vydáva zvláštny piskot, ktorý je kódovaný pre korisť. Z odrazu zvukovej vlny spozná, kde pred ním je letiaci hmyz, nie padajúce listy.

Skupina inžinierov pod vedením profesora Gordona Haywarda spolupracuje s matematikmi a spracovávajú akustické kódy pre identifikáciu rôznych cieľov vrátane rakovinových buniek. Svoj výskum by chceli dokončiť do troch rokov.

Tento systém je možné využiť tiež vo vojenskej oblasti, napríklad pri vyhľadávaní a odstraňovaní podvodných mín, uvádza časopis The Engineer.

"S takýmto prístrojom by bolo možné lokalizovať mínu, vyhodnotiť ju, poslať k nej malého robota, aby sa s ňou vysporiadal," povedal Hayward.

Škótski vedci spolupracujú tiež s americkými výskumníkmi na univerzitách vo Virgínii a Južnej Kalifornii, kde už ultrazvuk využívajú k zobrazovaniu na bunkovej úrovni.

Zdielať na

Najčítanejšie správy