Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Úmrtnosť kojencov v USA takmer najvyššia medzi vyspelými štátmi
Zdielať na
Zahraničie

Úmrtnosť kojencov v USA takmer najvyššia medzi vyspelými štátmi

Zdroj: Joj.sk

Spojené štáty sa nachádzajú na dolnom konci rebríčka úmrtnosti kojencov medzi vyspelými štátmi - to znamená, že sú omnoho nižšie než napríklad Slovensko.

Kojenecká úmrtnosť v Spojených štátoch sa síce za posledných 50 rokov podstatne znížila, USA však stále patrí k vyspelým krajinám s najvyšším počtom detí, ktoré zomrú pred svojimi prvými narodeninami. Dnes o tom informovala agentúra AP. Podľa nej relatívne zlé výsledky v americkej prenatálnej starostlivosti potvrdzuje tiež fakt, že sa výrazne líši úmrtnosť medzi rôznymi etnikami.

Posledné dáta z roku 2004, ktoré zverejnilo americké ministerstvo zdravotníctva, ukazujú, že na každých 1000 živo narodených detí pripadá sedem úmrtí. V roku 1960 to bolo 26 úmrtí.

Deti narodené matkám tmavej pleti však stále umierajú 2,5-krát viac než belošské bábätká. Podľa odborníkov je príčinou relatívne vysokej úmrtnosti amerických kojencov zlá dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre skupiny obyvateľstva s nižšími príjmami.

Spojené štáty sa s týmito výsledkami podľa organizácie Zachráňte deti umiestňujú na dolnom konci rebríčka úmrtnosti kojencov medzi vyspelými štátmi. Horšie už je na tom len Lotyšsko, zatiaľ čo Slovensko, Poľsko, Maďarsko a Malta sú na tom podobne. Česká republika zase vylepšila svoje historické minimum - stále tak patrí medzi krajiny s najnižšími hodnotami kojeneckej úmrtnosti.

Zdielať na

Najčítanejšie správy