Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Divadlo priamo v ruchu železničnej stanice
Zdielať na
Zahraničie

Divadlo priamo v ruchu železničnej stanice

Divadelná skupina BACK TO BACK pozýva na živé divadelné predstavenie priamo na Stratford station v Londýne. Herci sa takto potýkajú s "každodenným nehraným chaosom". <b>VIDEO: Zostrih hry priamo na stanici</b>

Predstavte si, že vás niekto pozve do divadla. Avšak divadlom ten dotyčný nebude myslieť klasickú budovu, kde sa usadíte ticho, bezpečne a anonymne do hľadiska, nezapojený v prebiehajúcej hre, kde si v izolovanosti vytvárate vlastný kontext pre divadelné predstavenie so živými hercami. Naopak, usadí vás do hľadiska, ktoré sa nachádza priamo v rušnej, preplnenej hale vlakovej stanice, kde sa nevedomo konfrontujete aj so sebou samým.

Reuters

Takto prebiehalo aj predstavenie v Stratford station, v železničnej stanici vo východnej časti Londýna, z ktorej sa stalo dočasné dejisko pre predstavenie divadelnej skupiny BACK TO BACK. Názov bol Small Metal Objects (Malé metalové predmety), príbeh o priateľstve, obchode a ilegálnych transakciách. Hrajú ho štyria herci - Simon Laherty ako Steve, Sonia Teuben ako Gary, Jim Russel ako Alan a Genevieve Morris ako Caroline.

Reuters

Dejisko znamená pre hercov prispôsobovať hru počas samotného predstavenia, súhru s podmienkami chaosu. Herci chodia hore dolu s eskalátormi, vchádzajú do výťahov a dívajú sa, ako preplnené zaneprázdnené vlaky prichádzajú a odchádzajú. Publikum sa nachádza v jednom z rohov stanice a má na ušiach slúchadlá, ktoré zabezpečujú prenos hlasov a replík.

Reuters

"Je to hra umiestnená do chaosu a keď premýšľate, čo chaotickejšie vás napadne než vlaková stanica? Každý z hercov je takto odkázaný na tisícky ľudí prechádzajúcich cez pomyselné javisko a stávajú sa tak nevedomými účastníkmi, komparzom predstavenia," hovorí režisér hry Bruce Baldwin. "Vašou tradičnou skúsenosťou je sedieť vnútri budovy, ktorá je úkrytom chaosu. Čo je však naším cieľom, je prezentovať hru práve v chaose."

Skupina BACK TO BACK sa sformovala v roku 1987 a vytvorila už 27 vlastných predstavení pre divadlo a osem krátkych filmov. Táto hra je dielom jedného z hercov Sonii Teuben. Hra Small Metal Objects už bola prezentovaná v Európe v zurichu, Paríži aj Kodani. Na budúci rok sa plánuje tiež na letisku v Staten Island v New Yorku.

Zdielať na

Najčítanejšie správy