Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bomba z druhej svetovej vojny na pol dňa ochromila dopravu v Berlíne
Zdielať na

Bomba z druhej svetovej vojny na pol dňa ochromila dopravu v Berlíne

BERLÍN / V súvislosti s odstraňovaním 500-kilogramovej bomby z druhej svetovej vojny evakuovali oblasť v okolí hlavnej železničnej stanice v Berlíne. Výbušninu objavili počas stavebných prác. Berlínska polícia prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter uviedla, že v okruhu 800 metrov od miesta nálezu v piatok evakuujú všetky budovy, vrátane vojenskej nemocnice.

Berlínska hlavná železničná stanica rátala s tým, že v piatok pre zneškodňovanie bomby z 2.svetovej vojny bude obmedzená diaľková doprava medzi 10. a 14. hodinou. Vlaky presmerovávali do iných berlínskych staníc - Spandau a Gesundbrunnen. S prerušenou prevádzkou sa rátalo aj na letisku Tegel. V piatok v poobedných hodinách sa pyrotechnikom podarilo zneškodniť vojnovú bombu blízko hlavnej stanice. Polícia to oznámila na svojej sociálnej sieti s tým, že sa doprava pomaly začne vracať do normálu. 

Bombu objavili robotníci pri stavebných prácach v ulici Heidestrasse neďaleko hlavnej železničnej stanice. Pre odstraňovanie bomby museli evakuovať aj obyvateľov žijúcich v rádiuse 800 metrov od miesta nálezu. Zneškodnenie bomby, ktorá podľa úradov nepredstavuje priame ohrozenie, by malo zabrať približne pol hodiny. Nie je ale vylúčené, že sa celá akcia môže pretiahnuť, preto letisko aj stanica rátajú s obmedzením až do 14.00.

Medzi stanicami prímestských dráh Friedrichstrasse a Tiergarten premávali autobusy, ktoré sa evakuovanému okruhu vyhýbali. Náhradnú trasu mali aj niektoré linky autobusov, vrátane tej, ktorá spája centrum mesta s letiskom Tegel.

Obmedzenia sa dotkli aj niekoľkých ministerstiev, miestneho súdu a časti areálu univerzitnej nemocnice Charité, v ktorom museli presťahovať niekoľko desiatok pacientov. Evakuácia sa dotkla aj hotelov v okolí hlavnej železničnej stanice. "Zneškodňovanie bomby podobného rozsahu sa v Berlíne odohráva jeden až dvakrát do roka," potvrdil policajný hovorca Martin Halweg. Po celom Nemecku každý rok objavia viac ako 2000 ton vojnových bômb a munície.

​Časté sú aj anonymné hlásenia o bombách umiestnených na slovenských súdoch, v autobusoch, či dokonca aj v parlamente:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy