Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Protesty za reformu volebného systému
Zdielať na
Zahraničie

Protesty za reformu volebného systému

Protestujúci sa zhromaždili v jedno z najväčších protivládnych zhromaždení od roku 1998. Vyslovili požiadavku reformy volebného systému. <b>VIDEO: Pochod protestujúcich, ich slogany a heslá</b>

Hlavné a najväčšie mesto Malajzie - Kuala Lumpur, včera prežívalo veľké masové protesty. Polícia musela použiť vodné delá a plynové granáty na rozptýlenie davu. Demonštrujúci však vytvorili veľké opozičné zhromaždenie, ktoré stálo za požiadavkou zmeny volebného systému krajiny. Na Námestí Merdeka (Slobody) sa tak zmenili desiatky tisíc protestujúcich na jedno z najväčších protivládnych malajzijských zhromaždení od roku 1998.

Jeden svedok povedal agentúre Reuters, že polícia celkom použila vodné delá asi dvakrát na rozohnanie davu približne 500 protestujúcich, ktorí spievali protestné slogany. Neďaleko bola ďalšia skupina 2000 protestujúcich, predovšetkým tínedžerov, so žltými tričkami pomaľovanými sloganmi "Bersih" alebo "Clean" a pochodovali v ťažkom daždi smerom ku koloniálnej mestskej železničnej stanici.

Skandovali "Allahu akbar" (Boh je najväčší) a "Reformasi", teda požiadavku reformy, ktorá bola tiež vojnovým heslom opozičných protestantov v roku 1998. Ich vlajúce transparenty volali "Save Malaysia" (Zachráňte Malajziu) a "Election Commission, stop your tricks" (Volebná komisia, zastav svoje triky).

Skupina demonštrujúcich sa neskôr priblížila k palácu malajzijského kráľa, kam opoziční vodcovia doručili zoznam svojich požiadaviek na opravu volieb.

Polícia vyčíslila dav na menej ako 10.000 protestujúcich, avšak organizátori hovorili až o 30.000.

Zdielať na

Najčítanejšie správy