Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Poľské pirohy dobyli Ameriku
Zdielať na
Zahraničie

Poľské pirohy dobyli Ameriku

Zdroj: wikipedia.org

Pirohy sú opäť obrovským hitom a dobývajú svet

Pirohy stáli dlhú dobu v tieni poľskej kuchyne. Ako pokrm chudobných v palete bohatej ponuky nebudili veľký záujem.

Postupne naši severní susedia začali znovu objavovať kúzlo jedla, ktoré sa dá pripraviť na 100 spôsobov. A tak pirohy znovu vládnu jedálnym lístkom poľských reštaurácií a dobyli už aj Ameriku. Spoločne s Poliakmi emigrovali aj do Británie a Írska.

Vysvetlenie ich popularity je jednoduché: pirohy sú hlavným jedlom, ktoré môže obsahovať mäso, zeleninu i jahody, ľahko sa trávi, možno ich jesť všade alebo si ich odniesť a ohriať doma.

Donedávna si ľudia pirohy spájali najmä s mliečnymi barmi, kde sa stravovali najmä študenti a dôchodcovia. Dnes ich konzumujú aj diplomati a majú miesto aj v prezidentskej kuchyni.    

Vyhrávať nad rôznymi hamburgermi, sendvičmi, toastmi, pizzami a kebabmi začali, keď sa Poliaci dostatočne nabažili pochúťok, ktoré do krajiny vtrhli po páde komunizmu.

Na pirohy vsadila Krystyna Miecznikowská-Wróbelová, ktorá v roku 1999 otvorila vo Varšave jednu z prvých „pirožkární“.

Vtedy ponúkala 25 druhov, dnes je to už dvojnásobok. A sú navyše farebné, samozrejme výhradne vďaka prírodným ingredienciám. Podobné špecializované reštaurácie sú už v každom väčšom meste.

„S pirohmi možno robiť úplne všetko, od chuti, vzhľadu a druhu cesta až po spôsob predaja,“ vysvetlila Brygida Koselová, majiteľka Café Miejsce, kde sa podľa obyvateľov Varšavy predávajú tie najlepšie pirohy v poľskej metropole.    

Vznikla už aj sieť „pirôžkární“ s názvom Zapiecek. Kúpiť sa dajú pirohy aj v každom supermarkete. Ich konkurencie sa ale majitelia reštaurácií neobávajú. Aby pirohy boli chutné, je nutné ich pripraviť ručne a z vybraných surovín, tvrdia poľskí kuchári.

Navyše je najlepšie ich jesť čerstvé, mrazené vraj strácajú polovicu chuti. Aj preto sa v tých najlepších podnikoch pirohy lepia skoro ráno, aby boli hostia spokojní.

Pirohy, ktorých domovom je pravdepodobne Čína, sa do Poľska podľa odborníkov dostali cez Rusko už v 13. storočí. A s Poliakmi v 19. storočí odcestovali do Ameriky, kde sa stali veľkým hitom. V roku 1952 v Pensylvánii založil Ted Twardzik výrobňu, kde pirohy pripravovala najmä pre poľských baníkov jeho matka Maria. V súčasnosti sa predávajú vo všetkých štátoch USA.

Na poľský národný pokrm prilákala Američanov i Kazimiera Boberová, ktorá odišla z Poľska v 70. rokoch za snom o lepšom živote. Nemohla vtedy nájsť žiadnu prácu, a tak začala robiť to, čo vedela najlepšie. V roku 1982 založila podnik, kde predávala pirohy okoloidúcim.

V súčasnosti vlastní pirohové impérium a je milionárkou.

Zdielať na

Najčítanejšie správy