Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ventarron - chrám odkrytý v Peru
Zdielať na
Zahraničie

Ventarron - chrám odkrytý v Peru

Nový archeologický nález je považovaný za jeden z najstarších v Amerike. Jeho vznik sa datuje až 2-tisíc rokov pred Kristom. <b>VIDEO: Miesto nálezu, fresky, kostry</b>

Až 4-tisíc rokov starý chrám či svätyňa s freskami a kostrami bola odkrytá na severnom pobreží Peru. Vedúci archeológ označil nález za jeden z najstarších v celej Amerike vôbec.

Ventarron - tak nazvali vedci chrám, skladajúci sa zo širokých ruín vrátane schodiska vedúceho k oltáru, kde sa uctievali bohovia. Výpravu vedie Walter Alva, peruánsky archeológ a tiež riaditeľ Múzea Tumbas Reales (Royal Tombs - Kráľovských hrobiek) Sipanu.

REUTERS/ilustračné

Staroveký Sipan je totiž miesto odkryté v 80. rokoch. Nová vykopávka - Ventarron, sa však datuje dlhé roky pred Sipanom. "Hovorili sme o chráme s vysokou architektonickou kvalitou a úžasným druhom umenia. Podľa našich odhadov sú tieto nástenné maľby najstaršie v Amerike. Laboratórium nám už odoslalo dátum - chrám bol postavený asi pred 4-tisíc rokmi, čiže 2-tisíc rokov pred Kristom," hovorí Alva.

Reuters

Dodal tiež, že celý tím bol prekvapený metódami konštruovania chrámu, architektonickým dizajnom a vlastne existenciou chrámu vôbec. "Čo to znamená? Stále sme nenašli vysvetlenie, ale možno sa práve nachádzame pred rituálmi lovu našich predkov. Vyvoláva to dojem jaskynných malieb z počiatkov našej civilizácie."

Sipan aj Ventarron sa nachádzajú v doline Lambayeque, ktorá je 472 míľ (760 km) vzdialená od mesta Lima, hlavného mesta Peru. Peru je známe svojím bohatstvom archeologických nálezov, vrátane pevnosti Inkov Machu Picchu v Andách.

Zdielať na

Najčítanejšie správy