Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zdravie zvierat je niekedy ľuďom prednejšie
Zdielať na
Zahraničie

Zdravie zvierat je niekedy ľuďom prednejšie

Zdroj: ciao-chow/ilustračné

Ľudia zmenili v posledných rokoch významne svoj prístup k zvieratám. Na ich zdravie sú ochotní vynaložiť často viac peňazí, než by investovali do svojho vlastného zdravia.

Ľudia zmenili v posledných rokoch významne svoj prístup k zvieratám. Na ich zdravie sú ochotní vynaložiť často viac peňazí, než by investovali do svojho vlastného zdravia. ČTK to povedal veterinár kliniky v českom meste Mimoň Zdeněk Vepřek. Práve toto zdravotné zariadenie sa vybavilo magnetickou rezonanciou a o malé zvieratá sa tam postarajú rovnako ako o ľudí.

"Tým, že máme zvieratá doma, tak sme ich poľudštili. Nikto sa nechce pozerať ako trpia, nechutí im a nič ich neteší," podotkol lekár. Práve táto skutočnosť podľa neho umožňuje veterinárom, ktorí za svoje výkony inkasujú na mieste priame platby, investovať do nových diagnostických prístrojov. Ich zmyslom pritom nie je predlžovať zvieratám život za každú cenu, ale rýchlo a správne určiť diagnózu a liečbu a "neťahať" z majiteľov zvierat zbytočne peniaze.

Pracovisko sa stalo vďaka rezonancii za 20 miliónov korún najmodernejšou veterinárnou klinikou v krajine. Jeho diagnostické možnosti sú teraz porovnateľné s Veterinárnymi univerzitami v Berne alebo Gente. V Českej republike používajú rezonanciu len zverolekári v Brne.

Klinika už prístroj testuje. Jedno vyšetrenie na ňom bude stáť 6-tisíc korún. Magnetická rezonancia patrí k najvyspelejším zobrazovacím metódam určeným k diagnostike a monitorovaniu liečby. Pracuje na princípe zobrazenia energetických rozdielov tkanív. Včas môže odhaliť skryté zranenia pohybového aparátu, rakovinu v predtým nedostupných oblastiach, ako sú nosné a vedľajšie dutiny na hlave, mozog, miecha, vnútorné ucho alebo zrakový aparát.

Zdielať na

Najčítanejšie správy