Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Fínsko si uctieva pamiatku obetí masakry
Zdielať na
Zahraničie

Fínsko si uctieva pamiatku obetí masakry

K miestu tragédie prichádzajú ľudia a zapaľujú sviečky. <strong> V I D E O: Miesto, kde sa včera odohrala tragédia</strong> <strong> V I D E O: Reakcie ľudí na tragédiu</strong>

Vlajkami stiahnutými na pol žrde a bohoslužbami po celej krajine si dnes Finsko uctieva pamiatku obetí masakry na strednej škole, kde študent zastrelil osem ľudí a potom sám seba. K miestu tragédie prichádzajú ľudia a zapaľujú sviečky.

Fínsky premiér Matti Vanhanen vyhlásil dnešný deň za deň štátneho smútku. Škola v Tuusule zostala dnes podľa agentúry DPA zatvorená a žiaci sa do nej vrátia až budúci týždeň. Pre všetkých postihnutých otvorili krízové centrum.

Polícia dnes upresnila totožnosť obetí strelca, ktorého identifikovala ako Pekku-Erica Auvinena. Okrem riaditeľky a študentov neprežila aj zdravotná sestra, pracujúca v školskom centre Jokela.
 
Miestne média dávajú jeho čin do súvislosti s videom, ktoré umiestnil na internet a v ktorom masakru predpovedá.

Jeden z učiteľov povedal, že streľba sa ozvala pred obedom, keď bolo v škole niekoľko stoviek ľudí. Ihneď po ohlásení incidentu budovu školy obkľúčila polícia. Spolu so strelcom zostalo vo vnútri i niekoľko študentov, kterým sa nepodarilo utiecť do bezpečia. Polícii sa však podarilo potom páchateľa chytiť.

Miestne média dávajú jeho čin do súvislosti s videom, ktoré umiestnil na stránku youtube.com  pod prezývkou Sturmgeist89 (v nemčine bojový duch) 

ČTK

Na zázname "Masakra na strednej škole Jokela - 11. 7. 2007" je podľa agentúry DPA zachytená škola, kde sa incident odohral. Potom do počítačovým trikom vyletí do vzduchu a následne sa na Ňom objaví do červena zafarbená fotografia muža mieriaceho zbraňou na kameru.

Učitelia potvrdili, že strelec bol študentom tejto školy. "Bolo to neskutečné, žiak, ktorého sme učili, bežal proti mne, kričal a mal v ruke zbraň," nemohol sa zo zážitku spamätať Kimo Kiuru, podľa ktorého útočník nebol zmätený.

"Pohyboval sa systematicky po chodbách školy, klopal na dvere a strieľal do nich," popísal dianie vo vnútri školy. Vo chvíli streľby vraj učil žiakov ôsmej triedy, ktorým potom pomáhal utiecť cez okná triedy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy