Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zachránili poslednú Leninovu obriu sochu v Nemecku
Zdielať na
Zahraničie

Zachránili poslednú Leninovu obriu sochu v Nemecku

Zdroj: djwhelan/ilustračné

Vo Schwerine Lenin zostane, tabuľka však bude informovať aj o jeho temných stránkach

Posledná obria socha vodcu boľševickej revolúcie Vladimíra Lenina v  Nemecku unikla zničeniu.

Po dvojročných vášnivých debatách mesto Schwerín na severozápade bývalej NDR rozhodlo, že štvormetrovú sochu ponechá na jej doterajšom mieste. Pripevnia tam ale tabuľku, ktorá pripomenie kontroverznosť Leninových činov.

K zachovaniu sochy prispela okrem iného skutočnosť, že dávni príbuzní Leninovej matky do Ruska prišli práve z tamojšej oblasti, informovala dnes agentúra AFP.

Bronzová socha stojaca na jednom z vedľajších námestí Schwerinu tak nebude pomocou vrtuľníka prevezená do šrotu, ako ukazuje známa scéna z filmu Good Bye, Lenin!.

Pomník vodcu boľševickej revolúcie v Petrohrade z roku 1917 tak vo Schweríne prežije piatkové 18. výročie pádu Berlínskeho múru.

Celé dva roky viedlo mestské zastupiteľstvo Schwerínu o osude sochy vášnivé debaty. Christoph Priesemann z liberálnej FDP, ktorého otec bol deportovaný v 50. rokoch do ZSSR a tam zastrelený, označil Lenina za najhoršieho tyrana 20. storočia a požadoval odstránenie jeho sochy z mesta.

Zástupcovia postkomunistickej ľavicovej strany zase namietali, že odstránenie pomníka by sa rovnalo snahe o "vymazanie jednej stránky dejín Nemecka". Predstavitelia konzervatívcov a sociálnych demokratov boli názorovo rozdelení a tak sa dospelo ku kompromisu.

Socha bude zachovaná s ohľadom na to, že z tunajšieho regiónu pochádzala časť predkov Leninovej matky. Tí sa pred niekoľkými storočiami presídlili z Meklenburska do Ruska. Boli medzi nimi obchodníci či jeden mlynár.

Kontroverznosť Leninovej osobnosti má ozrejmiť tabuľka pripevnená na pomník. So žiadnym slávnostným ceremoniálom sa pritom nepočíta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy