Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Objavili spôsob, ako vyvolať alebo potlačiť hlad
Zdielať na
Zahraničie

Objavili spôsob, ako vyvolať alebo potlačiť hlad

Zdroj: Robin Corps/ilustračné

Molekula MIC-1 je látka, ktorej aplikácia spôsobuje hlad alebo ho potláča. Tento objav sa budú vedci snažiť využiť pri liečbe obéznych ľudí a pri strate váhy ľudí v pokročilom štádiu rakoviny.

Austrálski vedci objavili spôsob, ako vyvolať či potlačiť hlad pomocou molekuly MIC-1, ktorá sa viaže v mozgu. Nový objav by mohol zamedziť stratám váhy u ťažko chorých pacientov alebo by mohol pomôcť pri liečbe chronicky obéznych ľudí, uviedla dnes agentúra Reuters.

Molekula MIC-1 sa vytvára v rakovinových nádoroch a viaže sa na receptory, ktoré vysielajú do mozgu informáciu, že telo nemá hlad. Austrálskym vedcom sa však podarilo preukázať, že pri aplikácii protilátky proti MIC-1 sa pocit hladu vracia.

"Vďaka tomuto výskumu lepšie chápeme, ako funguje časť mozgu, ktorá reguluje pocit hladu," hovorí Herbert Herzog z Garvanovho inštitútu v Sydney. Podľa neho by mala aplikácia protilátky proti MIC-1 v blízkej budúcnosti zabrániť dramatickým stratám váhy u pacientov v pokročilom štádiu rakoviny.

Pri testovaní MIC-1 na obéznych myšiach sa tiež preukázalo, že tieto myši menej konzumovali a rýchlo strácali váhu. "Keď sme myšiam aplikovali MIC-1, prestali jesť. To naznačuje, že by mohlo byť možné využiť túto látku aj pre liečbu chronicky obéznych ľudí," hovorí Sam Breit, ďalší z vedcov.

Tím vedcov sa momentálne snaží vyvinúť verziu protilátky proti MIC-1, ktorú bude možné podávať ľuďom. Očakávajú, že prvé klinické testy by mohli byť uskutočnené v niekoľkých ďalších rokoch.

Zdielať na

Najčítanejšie správy