Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Milión ľudí je ohrozených povodňami
Zdielať na
Zahraničie

Milión ľudí je ohrozených povodňami

Ohrozená je viac než polovica z 2,1 miliónu obyvateľov, povodne zničili všetku úrodu a pod vodou sa ocitlo 70 percent územia štátu. VIDEO: povodňová katastrofa v mexických oblastiach

V juhomexickom štáte Tabasco sa začala masívna záchranná operácia, ktorú si vynútili najhoršie záplavy posledných 50 rokov v krajine. Ohrozených je milión ľudí a podľa serveru BBC je možno 300 tisíc ľudí uväznených v domoch.

Pod vodou je väčšie územie štátu a jeho guvernér Andrés Granier vyzval všetkých, ktorí majú akékoľvek plavidlo, aby sa pripojili k záchranným operáciám.

Povodne si vyžiadali jednu obeť. Silný dážď začal v Tabascu už počas víkendu. Granier povedal, že je ohrozená viac než polovica z 2,1 miliónu obyvateľov, povodne zničili všetku úrodu a pod vodou sa ocitlo 70 percent územia štátu.

"Sme na tom rovnako ako New Orleans. Musíme vypumpovať všetku vodu, ktorá tu vteká," povedal Granier s odkazom na situáciu v americkom New Orleans po hurikáne Katrina pred dvoma rokmi.

Stredisko Tabasca v meste Villahermosa sa podobne ako ďalšie mestá štátu premenili na hnedé jazero, z ktorého sú zo vzduchu vidieť len koruny stromov a strechy budov. V Tabascu vyhlásili stav pohotovosti, osobne tam pricestoval prezident Felipe Calderón a sľúbil, že armáda vyšle na miesto ďalších vojakov.

Červený kríž organizuje dodávky potravinovej a humanitárnej pomoci z ostatných častí krajiny. Minulý týždeň silné dažde pripravili o život 21 ľudí, ktorí zahynuli pri zrážke  ropných plošín v Mexickom zálive. V dôsledku zlého počasia uzavreli tri hlavné ropné prístavy, takmer pozastavili celkový vývoz ropy a pätinu ťažby zrušili.

Zdielať na

Najčítanejšie správy