Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Proti demonštrantom použili slzný plyn
Zdielať na
Zahraničie

Proti demonštrantom použili slzný plyn

Vládne jednotky použili vo štvrtok proti demonštrantom, ktorí protestovali proti reformám prezidenta Huga Cháveza, slzný plyn a vodné delá

Vládne jednotky použili vo štvrtok proti demonštrantom, ktorí protestovali proti reformám prezidenta Huga Cháveza, slzný plyn a vodné delá. Protestujúci pod vedením univerzitných študentov skandovali "Mier!, Mier!" a varovali, že 69 schválených článkov ohrozí ľudské slobody a demokraciu.

Chávez pôvodne predložil zmenu 33 článkov ústavy, poslanci však minulý týždeň celkovo schválili zmenu 69 z 350 článkov. Navrhovaná ústavná reforma tak napríklad ruší nezávislosť centrálnej banky, rozširuje kolektívne vlastníctvo, umožňuje úradom v čase výnimočného stavu zadržať občanov bez vznesenia obvinenia, predlžuje funkčné obdobie prezidenta zo šiestich na sedem rokov a umožňuje jeho neobmedzené znovuzvolenie.

Opozičné strany, organizácie na ochranu ľudských práv a katolícka cirkev sa obávajú vážneho obmedzenia občianskych slobôd. Chávez, blízky spojenec kubánskeho vodcu Fidela Castra, tieto obvinenia odmieta. On a jeho podporovatelia považujú zmeny za krok krajiny bližšie smerom k socializmu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy