Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tropická búrka Noel ohrozuje Bahamy a Floridu
Zdielať na
Zahraničie

Tropická búrka Noel ohrozuje Bahamy a Floridu

Tropická búrka Noel môže zosilnieť až na hranicu hurikánu

Tropická búrka Noel, ktorá si podľa posledných bilancií vyžiadala už vyše 80 ľudských životov, teraz ohrozuje Bahamské ostrovy a Floridu. Tamojšie úrady vydali varovanie pred búrkou, ktorá podľa meteorológov môže počas dneška zosilnieť až na hranicu hurikánu.

Noel bol po poludní SEČ vzdialený asi 175 kilometrov od Bahám a 280 kilometrov od Miami. Väčšina vládnych úradov i škôl v bahamskej metropole Nassau je od stredy uzatvorená, pred obchodmi a benzínovými pumpami sa tvorili dlhé rady.

REUTERS

Na príchod búrky sa pripravuje aj Florida. Podľa predpovedí meteorológov by ju Noel mohol obísť, stačí vraj však malá odchylka od jeho terajšieho severozápadného smeru a zasiahne pobrežie pri Miami a Fort Lauderdale.

REUTERS

Najhoršia situácia je i naďalej na ostrove Hispaniola, kde prívalové dažde vyvolané búrkou Noel spôsobili záplavy a rozsiahle zosuvy pôdy. Záchranári sa podľa agentúry AP stále nemôžu dostať k niekoľkým mestám a dedinám, ktoré rozvodnené rieky odrezali od okolitého sveta.

REUTERS

Počas dnešných záchranných akcií boli objavení ďalší mŕtvi a zranení. Počet obetí vyčínania živlu tak v Dominikánskej republike, ležiacej vo východnej časti Hispanioly, vystúpil na 56 a na Haiti na západe ostrova sa vyšplhal na 24. Najmenej jedna osoba zahynula na Jamajke. Len v Dominikánskej republike je stále nezvestných ďalších 27 ľudí a muselo byť evakuovaných takmer 60.000 osôb.

REUTERS

Rodinnú tragédiu spôsobil ničivý živel v dedinke Piedra Blanca v strednej časti Dominikánskej republiky, kde sa Mary de Leon s dvomi práve narodenými dvojčatami ukryla pred rozvodnenou riekou na strome. Nestačila však už zachrániť staršiu dcéru, a tak už mohla len sledovať, ako jej tretie dieťa unáša preč silný prúd.

Noel je 14. tropickou búrkou tohtoročnej hurikánovej sezóny a zatiaľ je druhou najničivejšou.

Najväčšie škody spôsobil hurikán Felix, ktorý sa začiatkom septembra prehnal cez severné pobrežie Nikaraguy a Hondurasu a zanechal tam vyše 100 mŕtvych. V Karibiku je Noel najhoršou tropickou búrkou od roku 2004. Jeanne vtedy na Haiti pripravila o život asi 1500 ľudí, ďalších 900 je nezvestných a úrady ich považujú za mŕtvych.


   

Zdielať na

Najčítanejšie správy