Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovákov nahneval cestopis BBC
Zdielať na
Zahraničie

Slovákov nahneval cestopis BBC

Zdroj: archív joj.sk

Slováci v Británii zaútočili na BC kvôli cestopisu zo Slovenska. Nepáči sa im, že nám venoval len asi 6 minút a našu krajinu predstavil len prostredníctvom zabíjačky.

Britská štátna televízia sa stala terčom kritiky Slovákov žijúcich na Ostrovoch kvôli poslednému dielu cestopisu Michaela Palina o „novej Európe“. Niektorým divákom sa nepáči, že Slovensku venoval len asi 6 minút a predstavil ho len prostredníctvom dedinskej zabíjačky.

BBC na reagovala, že M. Palin nebol schopný navštíviť všetky krajiny strednej a východnej Európy, ale práve Slovensko nechcel vynechať. Podľa vlastných slov „navštívil nádherný vidiek a úchvatné Tatry a strávil nejaký čas s príjemnou rodinou, ktorá ho prijala veľmi láskavo a pohostila ho“. Michael podľa hovorkyne BBC „hovorí vrelo o ľuďoch, s ktorými sa stretol a o nádhere tejto krajiny a v cestopise hovorí pozitívne o jej mieste v novej Európe.“

Posledný diel Palinovho seriálu sa začína práve v Tatrách a autor v ňom ukazuje zabíjačku, výrobu jaterníc a posedenie po zabíjačke pri pive a pálenke. V komentári uvádza, že Slovensko bolo v dobách Česko-Slovenska považované za menej úspešné. „V horských dedinách to vyzerá tak, že sa zmenilo málo,“ hovorí pod zábermi z dediny. „Pre mladých Slovákov môžu byť dni ako tento čoskoro minulosťou a scény ako táto odsunutá do zariadení schválených Európskou úniou,“ komentuje zabíjačku. Potom spomína stretnutie so Slovenkou, ktorá pozitívne hodnotí, že sa krajina osamostatnila. Komentár uzatvára tým, že členstvo v EÚ pomohlo Slovensku vymaniť sa z tieňa Česka a turistika v Tatrách je jednou z nádejí stále optimistickejšej budúcnosti krajiny.

„Predstavil nás ako blbcov, ktorí nerobia nič lepšie, len popíjajú a zabíjajú prasce,“ posťažoval sa jeden Slovák v denníku Daily Mail. Podľa neho Palin vynechal krásu Sloveska, vrátane lyžiarskych oblastí, jaskýň, nádherných udržiavaných kostolov. Hovorca našej ambasády podľa denníka chápe, že Palinovým zámerom bolo ukázať neformálnu stránku navštívených krajín, v prípade Slovenska sa však dostal mimo realitu. Briti si vraj nezaslúžia byť takto oklamaní.

Podľa BBC sledovalo každý zo siedmych dielov priemerne 6,5 milióna ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy