Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
India chce skoncovať s výkalmi na verejnosti
Zdielať na
Zahraničie

India chce skoncovať s výkalmi na verejnosti

Zdroj: matthew logelin/ilustračné

Vybudovať záchody pre stovky miliónov svojich obyvateľov a skoncovať tak s všeobecne rozšírenou praktikou vykonávania veľkej potreby na verejnosti, plánuje indická vláda

Vybudovať záchody pre stovky miliónov svojich obyvateľov a skoncovať tak s všeobecne rozšírenou praktikou vykonávania veľkej potreby na verejnosti, plánuje indická vláda. Tento plán chce uskutočniť do roku 2012, oznámili dnes oficiálne zdroje.

Na celom svete nemá možnosť využívať záchod približne 2,6 miliardy ľudí, teda zhruba tretina celosvetovej populácie. Viac než polovica z tohto počtu žije v Číne a Indii, pričom na Indiu pripadá asi 700 miliónov ľudí bez záchodu, uvádzajú odborníci.   

Vykonávanie potreby na voľných priestranstvách môže kontaminovať vodné zdroje a šíriť predovšetkým hnačkové ochorenia, na ktoré ročne umierajú tisíce ľudí. Indii na vybudovanie záchodov v rámci projektu sanitácia vidieckych oblastí vyčlenila asi desať miliárd rupií (255 miliónov dolárov).   

V Indii sa v súčasnosti zhruba pol milióna ľudí živí ručným vyberaním septikov z toaliet bez odpadového systému. Ľudské splašky odtiaľ odnášajú v nádobách na hlave, anebo odvážajú na vozíkoch na skládky. Táto praktika je síce zakázaná, ale stále veľmi častá.   

Zdielať na

Najčítanejšie správy