Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Koncert na mieste koncentračného tábora vyvolal nevôľu
Zdielať na
Zahraničie

Koncert na mieste koncentračného tábora vyvolal nevôľu

Zdroj: Ben/ilustračné

Zástupcovia židovskej komunity, ale i miestnych politikov proti koncertu protestujú, pretože podľa nich zneucťujú pamiatku 48 000 ľudí, ktorí v tábore prišli o život

Veľkú vlnu nevôle v Srbsku vyvoláva plánovaný sobotný koncert britskej kapely Kosheen, ktorý sa má uskutočniť na mieste bývalého koncentračného tábora Sajmište na okraji Belehradu. Zástupcovia židovskej komunity, ale i miestnych politikov proti koncertu protestujú, pretože podľa nich zneucťujú pamiatku 48 000 ľudí, ktorí v tábore prišli o život.

Usporiadatelia koncertu, ktorý vlastnia budovu v areáli bývalého tábora, sa ale bránia, že akcia "dáva z obchodného pohľadu zmysel". Píše o tom agentúra AP.

Tábor Sajmište fungoval od roku 1941 do roku 1944. Bolo v ňom väznených najmenej 100 000 ľudí a najmenej 40 000 Srbov a 8 000 Židov zahynulo. O život na tomto mieste prišlo aj veľa Rómov.

Úrady tvrdia, že akciu v areáli bývalého tábora nemôžu zakázať, pretože budovu, kde sa má koncert konať, vlastní súkromný majiteľ. Belehradská radnica síce spochybňuje, či bola táto budova predaná legálne, ale na súde zatiaľ so sťažnosťami neuspela.

Spoločnosť Poseydon, ktorá halu prevádzkuje, ale námietky odmieta. "Koncerty sú to najziskovejšie, čo sa tu môže konať, a my toto miesto musíme z niečoho živiť," uviedol hovorca spoločnosti Nenad Krsmanović.

Zástupcovia srbskej židovskej komunity upozorňujú, že organizovať takéto akcie v areáli niekdajšieho koncentračného tábora je nehorázne. "Vedia tí ľudia vôbec, čo sa tam dialo?" pýta sa napríklad jeden z posledných ľudí, ktorí väzenie v Sajmište prežili, 101-ročný Mihailo Berberijan.

Zdielať na

Najčítanejšie správy