Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V aukcii na internete ponúkajú texaské mesto
Zdielať na
Zahraničie

V aukcii na internete ponúkajú texaské mesto

Zdroj: Adam Maximus/ilustračné

Mesto má rozlohu 5,5 hektárov a nachádza sa asi 80 kilometrov severne od San Antonia. Majiteľ chce zaň najmenej 2,5 milióna dolárov

Predať texaské mesto s názvom Albert sa tento rok rozhodol jeho majiteľ Bobby Cave a zvolil si na to internetovú aukčnú sieň eBay. Stačí kliknúť myšou, zaplatiť najmenej 2,5 miliónov dolárov (takmer 57,9 milióna korún) - a mestečko je vaše, píše agentúra AP.

Potom, čo vynaložil státisíce dolárov na vyčistenie a obnovu mesta s rozlohou 5,5 hektárov asi 80 kilometrov severne od San Antonia, je štyridsaťsedem ročný agent s nehnuteľnosťami Cave pripravený pustiť sa do ďalšieho podniku.

Jeho mestečko je podľa neho skôr umeleckým dielom než skutočnou nehnuteľnosťou, a preto sa mu nápad s predajom prostredníctvom eBay tak zapáčil. Jeho priateľ a kolega Eric Meissner povedal, že Albert sa dá oprávnene označiť za mesto, pretože tam bývala pošta. Založené bolo v roku 1892.

"Je tam cestná tabuľa s jeho názvom," vyhlásil Meissner. "Len preto, že zmizol poštový úrad, nezmizne aj mesto."

Albert nemá stálych obyvateľov, ale cez víkend je tam otvorená krčmička, ktorú Cave vybudoval z bývalého obchodu so zmiešaným tovarom. Sú tam tiež "najčistejšie verejné záchody v Texase", ktoré nechal Cave postaviť, pavilón, 85 rokov stará tanečná sála, prístrešok pre traktory a dom s tromi spálňami. To všetko plus sad broskyňových stromov a orechovníkov patrí k ponuke.

Cave povedal, že dá dokonca kupujúcemu plán na prebudovanie miesta na turistickú destináciu, vrátane projektu výstavby reštaurácie a chatiek.

Aukcia na eBay končí 23. novembra. V stredu - asi týždeň po začatí dražby - dosahovali ponuky 300 000 dolárov (6,948 milióna korún). Tato čiastka je ale o dosť nižšia ako požadovaná cena 2,5 milióna dolárov. Za menej vraj Cave mesto nepredá.

Podľa hovorcu eBay Haniho Durzyho je veľmi nezvyčajné dať do dražby celé mesto. "Sme vždy radi, keď sa na webovej stránke také veci objavia," povedal Durzy. "Prajeme im veľa šťastia."

Prvým mestom, ktoré kedy bolo prostredníctvom eBay predané, bol Bridgeville v severnej Kalifornii, rozkladajúce sa na pozemku s rozlohou 33,5 hektárov. Predalo sa dvakrát - v roku 2002 (obchodná dohoda nakoniec stroskotala) a znovu minulý rok.

Zdielať na

Najčítanejšie správy