Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Prahe našli ostatky grófa Esterházyho
Zdielať na
Zahraničie

V Prahe našli ostatky grófa Esterházyho

Zdroj: archív

V spoločnom hrobe z čias komunizmu v Prahe sa údajne našli pozostatky bývalého politického vodcu maďarskej menšiny na Slovensku Jánosa Esterházyho

V spoločnom hrobe z čias komunizmu v Prahe sa údajne našli pozostatky bývalého politického vodcu maďarskej menšiny na Slovensku Jánosa Esterházyho. Informáciu, ktorú dnes zverejnili maďarské médiá s odkazom na Esterházyho dcéru, potvrdilo aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Esterházy zomrel v marci 1957 vo väzení v Mírove.

"Ministerstvo zahraničných vecí dostalo informáciu, že na pražskom cintoríne v Motole sa našli pozostatky Jánosa Esterházyho. To po vyše 50 rokoch umožní rodine dôstojne si uctiť jeho pamiatku," uviedol tlačový odbor ministerstva.

Podľa maďarských médií oznámila nález pozostatkov Esterházyho dcéra v liste maďarskej ministerke zahraničných vecí Kinge Gönczovej. Pozostatky by mali uložiť do rodinnej hrobky vo Veľkom Záluží, kde v minulosti šľachtická rodina Esterházyovcov vlastnila kaštieľ.

Esterházy stál na čele maďarských politických strán počas takzvanej prvej Československej republiky (ČSR) a za vojnového Slovenského štátu. Historici ho označujú skôr za kontroverznú osobnosť; zaznamenali jeho hlasovanie proti deportáciám Židov zo Slovenska, ale aj súčasne súhlas pre iné antisemitské opatrenia alebo úsilie o rozvrat ČSR.

Po druhej svetovej vojne ho československý súd odsúdil za vlastizradu a kolaboráciu na smrť. Život mu zrejme paradoxne zachránilo zavlečenie do Sovietskeho zväzu. Po návrate ho komunistický prezident Klement Gottwald omilostnil a Esterházymu zmenili trest na doživotie.

Esterházyho dcéra Alica Malfattiová sa v minulosti márne usilovala o otcovu rehabilitáciu od slovenskej justície. V Maďarsku je Esterházy považovaný za významnú pozitívnu osobnosť, najmä v konzervatívnych kruhoch.

Zdielať na

Najčítanejšie správy