Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Laptop pre chudobné deti za 100 dolárov už stojí dvojnásobok
Zdielať na
Zahraničie

Laptop pre chudobné deti za 100 dolárov už stojí dvojnásobok

Zdroj: Sérgio Luiz Araújo Silva

Nadácia One Laptop per Child Foundation, ktorú založil profesor organizácie MIT Nicholas Negroponte, začala na internete ponúkať zelenobiele počítače v balíkoch po 10 000 kusoch po 200 dolárov za kus.

Počítač vyvinutý pre deti v chudobných krajín, ktorý dostal označenie stodolárový laptop (2 313 Sk), už stojí dvojnásobok. Nadácia One Laptop per Child Foundation, ktorú založil profesor organizácie MIT Nicholas Negroponte, začala na internete ponúkať zelenobiele počítače v balíkoch po 10 000 kusoch po 200 dolárov za kus.

Laptopy sa ponúkajú darcom, ktorí ich kúpia a určia miesto ich doručenia prostredníctvom programu, ktorý nadácia nedávno predstavila. Pred dvoma týždňami uviedol jeden z jej manažérov, že výroba počítača stojí 188 dolárov. V februári sa cena prístroja odhadovala na 150 dolárov oproti pôvodným 100 dolárom.

Nie je jasné, prečo je cena počítača v darcovskom programe nad výrobnými nákladmi 188 dolárov. Nadácia sa k cene bližšie nevyjadrila.

Laptopy majú ísť do výroby v čínskom závode na budúci mesiac. Program sa oproti pôvodnému plánu oneskoril a množstvo počítačov tiež zďaleka nenapĺňa Negropontove prognózy. Zatiaľ ani nie je jasné, kedy budú počítače pripravené pre zákazníkov. Internetové stránky uvádzajú, že verzia ich softvéru 1.0 má byť k dispozícii až po 7. decembri.

Keď Negroponte oznámil, že bude vyrábať laptopy za 100 dolárov, analytici to označili za potenciálnu revolúciu odvetvia a začiatok éry lacných počítačov. Negroponte bol v apríli plný nádejí, že zrazí cenu dole nezvyčajne rozsiahlou výrobou a predpokladal, že v máji bude mať už objednávky na 2,5 milióna laptopov. Výroba potom mala začať v septembri.

Úspech sa však nedostavil. Nadácia zatiaľ oznámila, že má zakázníkov pre tri štáty - Uruguaj, Peru a Mongolsko. Neuvádza ale, koľko počítačov si ľudia objednali.

Wayan Vota, expert na využitie technológií pri posilňovaní hospodárskeho rastu, ktorý aktivity nadácie sleduje, odhaduje objednávky najviac na 200 000 laptopov. "Sto dolárov nebola nikdy reálna cena," povedal Vota. Negroponte podľa neho nasadením tak nízkej ceny pripravil projekt o dôveryhodnosť.

Charizmatický Negroponte prilákal k nadácii veľkú pozornosť a zavedenie počítačov do škôl v najchudobnejších krajinách propaguje na stretnutiach s lídrami z celého sveta. Veľké technologické firmy po jeho vzore zvýšili na podobné iniciatívy výdavky.

Lacné laptopy majú klávesnicu, na ktorej sa prepínajú jazyky, videokameru, bezdrôtové pripojenie a software Linux. Ale i svetový softvérový gigant Microsoft sa snaží upraviť svoj operačný systém Windows XP pre tieto prístroje. Nedávno však oznámil, že mu bude trvať ešte niekoľko mesiacov, než zistí, či to vôbec pôjde.

Displej týchto laptopov sa prepína z farebnej do čiernobielej verzie, aby sa naň dalo pozerať aj v priamom slnečnom svetle. Tento nápad si nadácia dala patentovať a v budúcom roku k nemu možno začne predávať licencie ku komerčnému využitiu.

Prvé prístroje pracujú s mikroprocesorom, ktorý vyvinula spoločnosť Advanced Micro Devices. Druhou generáciou prístroja ale nadácia vyvíja s Intelom, rivalem AMD, napísala agentúra Reuters.

Zdielať na

Najčítanejšie správy