Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
V Bosne protestovali proti Lajčákovi
Zdielať na
Zahraničie

V Bosne protestovali proti Lajčákovi

Domáci politici zmobilizovali obyvateľstvo proti návrhu na posilnenie centrálnej vlády. VIDEO: protesty v uliciach.

Približne 10-tisíc bosnianskych Srbov a ich politických lídrov protestovalo v pondelok proti podľa nich diktátorskému a nepotrebnému miešaniu sa do ich záležitostí zo strany medzinárodného poverenca pre Bosnu Miroslava Lajčáka.

V súvislosti s neustálym napätím medzi moslimskou Bosnou, Srbskom a Chorvátskom, ktoré brzdí reformy už 18 mesiacov, slovenský mierový vyslanec Miroslav Lajčák navrhol začiatkom mesiaca zmeny, ktoré by mali zefektívniť činnosť centrálnej vlády. Srbi sa však obávajú, že by mohli byť pri posilnených kompetenciách centrálnej vlády prehlasovaní moslimskochorvátskou časťou.

"Pán Lajčák, musíte to zrušiť alebo úplne zmeniť, aby sme sa vyhli prehlasovaniu," povedal bosniansko sbrský predseda vlády Milorad Dodik v hlavnom meste Banja Luka pred davom protestujúcich.

Transparenty mali nápisy ako "Lajčak diktátor" alebo "Vzdal som sa Bosny za Srbskú republiku," ktoré vyjadrovali zamietavé stanovisko bosnianskych Srbov  k reformám. Ich uskutočnenie je pritom kľúčové pre Bosnu, ktorá sa chce stať členom Európskej únie.

Pozrite si VIDEO: protesty ľudí v uliciach

Zdielať na

Najčítanejšie správy